Synteza siarczanu amfetaminy z fenylonitropropenu(P2NP)

General discussions about research chemicals. Descriptions of trips using RC and suggestions for their mixes.
Status:
blacked_out
Opiowrak
Newbie

Unread post by blacked_out » 2 years ago

Latest post of the previous page:

pawelnrg wrote:
2 years ago
Z ipa ma nie działać ma działać z wolną...
Ah źle napisałem, chodziło mi tu bardziej o mix kwasu z IPA potrzebnego do wysolenia wolnej zasady.
Oryginalnie napisane jest 1ml kwasu siarkowego i 5ml IPA, kiedy podmieniłem 1ml kwasu SIARKOWEGO na FOSFOROWY (1ml H3PO4 + 5ml IPA)... Otrzymałem właśnie coś co nie schnie lub jest pudrem tak jak WladimirDDL, napisał :D A więc wydaje mi się że proporcję są nietakie i pytam jakich użył WladimirDDL, lub ktokolwiek kto robił fosforan i mu się to udało
,,Na wieki wieków Alcomindz" :E :E

Status:
pawelnrg
Ssak
Newbie

Unread post by pawelnrg » 2 years ago

nie wiem.... odpowiem pytaniami..... Puder to chyba OK? odczyn sprawdzasz przy wysalaniu? A fosforan można robić w IPA? które sole są higroskopijne?

Dodano po 45 sekundach:
nie wiem.... odpowiem pytaniami..... Puder to chyba OK? odczyn sprawdzasz przy wysalaniu? A fosforan można robić w IPA? które sole są higroskopijne?

Status:
blacked_out
Opiowrak
Newbie

Unread post by blacked_out » 2 years ago

pawelnrg wrote:
2 years ago
Sprawdzam pH :) Sprawdziłem rozwiązanie samego kwasu fosforowego 75% bez mieszania w IPA a przed dodaniem kwasu dolałem acetonu do wolnej aminy, tak jak to napisane w tym artykule (wartości dobierałem doświadczalnie, bo nie mam aż tyle produktu czyli 135g co w artykule itp.) i udało się :)

https://erowid.org/archive/rhodium/chemistry/amphetamine.phosphate.html

Tłumaczenie na język polski (Google Tłumacz):
135 gramów (1 mol) amfetaminy (1-fenylo-2-aminopropan) zmieszano z 300 ml acetonu w naczyniu ze stali nierdzewnej. Do otrzymanego roztworu powoli dodano, ciągle mieszając, 115,3 grama 85% kwasu fosforowego (zawierającego 1 mol H3PO4), uważając, aby uniknąć nagłego wzrostu temperatury lub miejscowego przegrzania z powodu znacznej ilości wydzielanego ciepła. Podczas dodawania kwasu fosforowego pojawia się drobny biały, kłaczkowaty osad, który wraz ze wzrostem ilości dodawanego kwasu staje się coraz bardziej gęsty i obfity.

Po dodaniu w ten sposób całej ilości kwasu fosforowego mieszanie mieszaniny kontynuuje się przez około pół godziny lub dłużej, aby zapewnić całkowitą konwersję. Osad następnie pozostawia się do osadzenia, ciecz znad osadu jest usuwana, a pozostałość jest filtrowana. Oddzielony w ten sposób osad można, w razie potrzeby, przemyć acetonem, a następnie wysuszyć przez odparowanie do stałej masy. Tworzy drobny, biały, niewyczuwalny proszek składający się z czystego jednozasadowego fosforanu amfetaminy. Gdy stosuje się racemiczną amfetaminę, tworzy się racemiczna sól o opisanych powyżej właściwościach fizycznych.
,,Na wieki wieków Alcomindz" :E :E

Status:
pawelnrg
Ssak
Newbie

blacked_out, Czli nie IPA. I nie szkło. A jeśli byś zrobił 13.5g, 30ml, 11,53g albo jakakolwiek inna ALE proporcje..... wszystko jest podane.

Status:
sirmavid
Dyletant
Newbie

Unread post by sirmavid » 2 years ago

Dlaczego więc amalgamat glinu lub pozostawiony w roztworze bez P2NP „produkuje” „octan glinu”?

Przeczytałem wszystko szczegółowo i stwierdziłem, że ten przepis ma wadę, a mianowicie, że nie zachodzi reakcja między glinem a kwasem octowym, tj. nie ma wydzielania wodoru potrzebnego do redukcji związku nitrowego do aminy.

Status:
pawelnrg
Ssak
Newbie

Dlaczego tak sądzisz? zaprzeczasz sobie w tym co napisałeś.

Status:
blueberry
Blister
Newbie

Unread post by blueberry » 2 years ago

Cóż mogę rzec, octan glinu który wytwarzam klepie mnie na tyle srogo, że już za amfetaminę się boję zabierać ;)

Status:
pawelnrg
Ssak
Newbie

I octan aminy. Aha czyli jeszcze tego nie zrobiłeś.... ;(
sirmavid, zachodzi przecież: są bąbelki, ciemnieje i się roztwarza. dalej nie rozumiem co masz na myśli.

Status:
srhaden
Dyletant
Newbie

Unread post by srhaden » 2 years ago

blueberry wrote:
3 years ago
pawelnrg,

1. Tak, temperatura też jest.
2. Jakbyś czytał uważnie to ja robię najpierw odsiewanie wolnej aminy w formie stałej a potem robię i tak to co oni w celu odzyskania rozpuszczonej reszty.
3. Można robić bez odsiewania wolnej aminy z roztworu ale tutaj występują pewne problemy, które sprawiają że robię tak a nie inaczej.
4. Teoretycznie robiąc wszystko bez odsiewania da się odzyskać tyle samo aminy tylko w formie siarczanu.

Teraz Panie mądry by się Pana wiedza rzeczywiście przydała:

1. Czy dodawanie roztworu NaOH do mieszaniny ma na celu tylko alkaizację owego?
2. Dlaczego przed wysalaniem radzi się rozdzielać obie powstałe fazy? (Czy jedynym powodem jest oddzielenie wody, która zmarnować miałaby H2SO4?)
3. Dlaczego radzą rozpuszczać kwas w alkoholu 1:5? (Czy chodzi o gwałtowność reakcji tylko?)

Jak mi się dzisiaj zacznie nudzić to może powrzucam jakieś materiały wideo pokazujące co i jak robię ale na razie nie wiem czy warto..
nie odpowiedziałeś na pytanie apropo punktu 3: Co to za problemy sprawiają
pawelnrg wrote:
3 years ago
od góry
1. wiec zeżre ci te alu widać to po bąbelkach (zdaje się wodoru )\
2. wolna amina jest płynna!!! w temperaturach tam używanych. można w minusie uzyskać ciało stałe, można (zdaje się) uzyskać stan gazowy... * jest tam kwas octowy powstaje octan. (wiesz że może być siarczan a i fosforan a i wiele innych)
3. jakie znowu problemy???
4. powinno być mniej bo niema tam pozostałości. Ale nie wiem ile ci wychodzi więc...

AHA i tutaj mówię o IPA żeby nie było.

teraz na dole
1. Nie tylko. np ma się amina uwolnić od octanu, cytat: " NaOH usuwa resztę kwasową z octanu aminy i przekształca ją w wolną zasadę; jest to jedyny produkt reakcji rozpuszczalny w rozpuszczalnikach organicznych" - ma olej wypłynąć na powierzchnie. np. azotan rtęci przechodzi w "mniej szkodliwy" tlenek. Pozostały glin robi wodorotlenek glinu czy robią heksahydroksoglinian sodu -czy jakoś tak.
2. bo na dole to praktycznie sam syf. żeby pozbyć się syfu, (napisane wyżej) i wody! woda nie marnuje kwasu, po prostu produkt się w niej rozpuszcza wiec nie zostaje na filtrze do kawy na którym najlepiej się odcedza - trwa to wieki... jak przecieknie filierek z zawartością się podwija żeby nie uciekło. zawija w ręczniki papierowe i tak zostawia do wysuszenia wtedy podczas suszenia gówniany czerwony kolor wchodzi w te ręczniki a w filterku zostaje piękny białawo- kremowy....
3. stężony kwas "psuje" produkt. robi się czerwone klejące gówno co niema smaku ( znaczy ma chu*@wy) pyzatym to są małe ilości i łatwiej odmierzać kontrolując kwasowość papierkiem. a przekwasić łatwo no i traci się smak.

Dodano po 3 minutach 48 sekundach:
Nie wiem po co miałbym oglądać. aha 0.05g to jest nawet...
, że robisz tak a nie inaczej? przeczytałem waszą rozmowę i jestem przerażony....

Status:
srhaden
Dyletant
Newbie

Unread post by srhaden » 2 years ago

blueberry, jak tam zatrucie rtęcią? xD
dla jasności: nie róbcie tak jak robi blueberry bo to partactwo.

Status:
Ohm
Dyletant
Newbie

Unread post by Ohm » 2 years ago

yes

Status:
garkbeda
Dyletant
Newbie

Unread post by garkbeda » 2 years ago

nowa synteza p2np do amfetaminy przetłumaczone z rosyjskiego Mam nadzieję, że ludzie uznają to za pomocne to nie moja praca nie mogę ubiegać się o kredyt

Status:
pawelnrg
Ssak
Newbie

Ale co jak gdzie?

Dodano po 13 minutach 4 sekundach:
srhaden, świata nie zmienisz ;(

Status:
Krolikzzebani
Dyletant
Newbie

Unread post by Krolikzzebani » 2 years ago

Oki

Status:
Samantha
Narkotykacz
Użytkownik

Unread post by Samantha » 2 years ago

pawelnrg wrote:
2 years ago
świata nie zmienisz ;(
Nie zmieni i niech nie gotuje jak sie na tym nie zna.

Status:
DonPer
Psychonauta
Użytkownik

Unread post by DonPer » 1 year ago

pawelnrg, ugotuj mi coś i nie chodzi mi o bigos. :lol: Żarcik ale ciekaw jestem serio jak kolega wyglada w akcji. ;)