pawelnrg wrote: ↑2 years ago
nie wiem.... odpowiem pytaniami..... Puder to chyba OK? odczyn sprawdzasz przy wysalaniu? A fosforan można robić w IPA? które sole są higroskopijne?
Sprawdzam pH
Sprawdziłem rozwiązanie samego kwasu fosforowego 75% bez mieszania w IPA a przed dodaniem kwasu dolałem acetonu do wolnej aminy, tak jak to napisane w tym artykule (wartości dobierałem doświadczalnie, bo nie mam aż tyle produktu czyli 135g co w artykule itp.) i udało się
https://erowid.org/archive/rhodium/chemistry/amphetamine.phosphate.html
Tłumaczenie na język polski (Google Tłumacz):
135 gramów (1 mol) amfetaminy (1-fenylo-2-aminopropan) zmieszano z 300 ml acetonu w naczyniu ze stali nierdzewnej. Do otrzymanego roztworu powoli dodano, ciągle mieszając, 115,3 grama 85% kwasu fosforowego (zawierającego 1 mol H3PO4), uważając, aby uniknąć nagłego wzrostu temperatury lub miejscowego przegrzania z powodu znacznej ilości wydzielanego ciepła. Podczas dodawania kwasu fosforowego pojawia się drobny biały, kłaczkowaty osad, który wraz ze wzrostem ilości dodawanego kwasu staje się coraz bardziej gęsty i obfity.
Po dodaniu w ten sposób całej ilości kwasu fosforowego mieszanie mieszaniny kontynuuje się przez około pół godziny lub dłużej, aby zapewnić całkowitą konwersję. Osad następnie pozostawia się do osadzenia, ciecz znad osadu jest usuwana, a pozostałość jest filtrowana. Oddzielony w ten sposób osad można, w razie potrzeby, przemyć acetonem, a następnie wysuszyć przez odparowanie do stałej masy. Tworzy drobny, biały, niewyczuwalny proszek składający się z czystego jednozasadowego fosforanu amfetaminy. Gdy stosuje się racemiczną amfetaminę, tworzy się racemiczna sól o opisanych powyżej właściwościach fizycznych.