Czy wysyłka do Niemiec jest bezpieczna?
Finlandia, Węgry, Niemcy, Chorwacja i Irlandia to najbardziej przypałowe kierunki teraz.
Kontrole na maksa.
Kontrole na maksa.
Nie słyszałem, by były jakiekolwiek problemy w ostatnim czasie.
Skandynawia to tak, wyspy też ale Niemcy to pierwsze słyszę.
W Niemczech to ciapaki na kurierce latają i widziałem co się z paczkami dzieje. Każdy z kurierów poluje sobie na paczkę która sobie upatrzy. Niektórzy to idą na kuriera żeby nakrasc paczek ,są sytuacje że kurier roznosi paczki a koledzy jadą za nim i zbierają wszystko. Dużo w domkach ludzi każe zostawiać pąki w umówionym miejscu. Najpewniej jest u żółtych samochodzikach
Przepraszam....
To są tylko moje i pani marzenia.... Dzisiaj są jutro ich nie ma... 
a nagrales moze jakies video? naprawde sadzisz, ze firmy kurierskie z dlugoletnia dzialalnoscia pozwolilyby sobie na takie praktyki? paczki sa sledzone z punktu do punktu i super latwo znalesc tego kto "zagubil" paczke. ale ty to widziales i wiesz lepiej
I ma rację. Gówno widziałeś i gówno wiesz. Sam tam mieszkałem parę lat i ginące paczki to zmora kurierki w Niemczech. Zostawiają na schodach pod drzwiami i nieraz ginie lub w ogóle paczka nie doleci. Jak nie wierzysz wejds na google maps, znajdź jakiś magazyn ***, **** czy innego ustrojstwa i poczytaj komentarze jak ludzie się zala że nie dotarło.
snowpirsen, a tobie zginela jakas paczka? i czy widziales tych "ciapakow" ktorzy wyrzucaja paczki z dostawczaka a ich koledzy je zbieraja? moglabym bez problemu napisac to samo o Polsce. tutaj tez "nieraz ginie lub w ogóle paczka nie doleci". przestancie rzucac stereotypami.
rownie dobrze ja moge napisac, ze w Polsce "ginace paczki to zmora kurierki".
Z tą "legendą o ciapakach" to serio już przesada, chociaż faktycznie kurierzy w DE potrafią zostawić paczkę byle gdzie, to tacy by szybko wylecieli z firmy.

Magikarp, jak pewien kurier pewnej firmy u mnie na wsi w Polsce jeździl i się wyczuliśmy to zawsze w skrzynkę od gazu wkładał albo zostawiał u sąsiada byłej żony bo ona miała ciężki bardzo życia ... Leżała i pachniała tylko i rogi mu waliła
oczywiście że tak i to nie jedna. Mieszkałem w Niemczech parę lat i weź skończ z tą swoje poprawnościa, bo tam serio jest patologia z kurierka. Sytuacji miałem sporo, a zamawiałem bardzo często np. z Amazona, bo tam było tanio. Przyjeżdża kurier, widze przez okno że się zbliża i nagle cyk SMS że paczka dostarczona do mojego mieszkania i kurwa co? Paczka leży pod klatką xD skargi nic nie dawały. Najczęściej paczki lądowały pod drzwiami klatki lub jak łaskawy wrzucił za drzwi. Zginęło mi w sumie parę paczek i nie wiem czy zawinął je kurier czy ktoś z sąsiadów. Stawiam że ten pierwszy, a ginące cenne rzeczy w paczkach to jest zmora kurierki. Jak jeszcze mieszkasz w nieciekawej okolicy gdzie w wieżowcu jest od cholery ludzi i zostawi ci paczkę to zaraz zginie weic sklej jak się nie znaszMirabelka pisze: ↑1 rok temusnowpirsen, a tobie zginela jakas paczka? i czy widziales tych "ciapakow" ktorzy wyrzucaja paczki z dostawczaka a ich koledzy je zbieraja? moglabym bez problemu napisac to samo o Polsce. tutaj tez "nieraz ginie lub w ogóle paczka nie doleci". przestancie rzucac stereotypami.
i nie wciskaj swojej poprawności, bo kurierska w Polsce w porównaniu do tej w Niemczech jest jak niebo, a piekło.
Owszem praktyka zostawiania przesyłki za pojemnikiem n a śmieci, gdzieś w ogródku itp jest w DE powszechny i zasadniczo zawsze za zgoda adresata. DHL czy Amazon maja opcje w apce, ze zaznaczasz gdzie mogą paczkę zostawić kiedy nie ma ciebie w domu. Rasistowska retoryka i szufladkowanie ze kolorowi kradną to gruba przesada. Ja problemów nigdy nie mialem. zawsze proszę żeby gołąbek leciał do Pickup Point. Metoda sprawdzona i bezpieczna