jest stosowana między innymi przy chorobie afektywnej dwubiegunowej ale również jako lek przeciwpadaczkowy, stabilizujący nastrój oraz lek psychotropowy ponieważ wywiera działanie psychoaktywne.
Polega ono na znoszenia uczucia niepokoju i stanów depresyjnych jak i zapobieganiu nadmiernej drażliwości czy agresji. Stosowana jest również w leczeniu bólu w nerwobólu nerwu trójdzielnego oraz w alkoholowym zespole abstynencyjnym, gdyż podnosi obniżony próg drgawkowy i zmniejsza objawy abstynencji.
Osobiście stosuję od jakiegoś czasu benzodiazepiny i lekarz kilka razy proponował mi wdrożenie Karbamazepiny do leczenia sugerując, że może ona przyczynić się do mniejszego spożycia benzodiazepin a w dłuższym czasie nawet całkowitego ich wyeliminowania.
Karbamazepina ma to do siebie, że indukuje pewne enzymy wątrobowe, przyspieszając tym samym metabolizm wielu leków w tym jej samej. Z tego względu stosowana jest w detoksykacji ponieważ po prostu przyspiesza proces wydalania różnej maści toksyn z organizmu.
Po spożyciu 400 mg w postaci o natychmiastowym uwalnianiu poczułem trochę znajomy, lecz gładki szum w głowie przy czym stałem się bardziej opanowany i trudniej było mnie wyprowadzić z równowagi. Innymi słowy Karbamazepina zadziałała na mnie uspokajająco i to dość mocno ale nie sedatywnie/hipnotycznie w tym sensie, żeby goniła mnie do łóżka.
Dopiero zacząłem przygodę z tym lekiem, nie jestem więc w stanie przewidzieć jak będzie wyglądać dalsze jej zażywanie ale jak na początek jestem z niej zadowolony.
Moim zdaniem na pewno lepsza chociażby w samym działaniu substancja od Lamotryginy.
Jej czas półtrwania można określić jako długi bo wynosi on 25-65 h a dodatkowo są dostępne leki o zmodyfikowanym uwalnianiu, które pewnie trzymały by ze dwa dni.
Nie wiem czy byłaby ona w stanie całkowicie wyprzeć benzodiazepiny z mojego leczenia ale jest ona jak narazie najlepszym do tego procesu kandydatem. Samo jej działanie przeciwlękowe, uspokajające oraz zapobiegające napadom padaczkowym zasługują na uwagę.
Jeżeli stosowaliście ten lek, możecie podzielić się wrażeniami w tym temacie.