GBL - γ-Butyrolakton

Other research chemicals not matching the groups above.
Status:
Naukowiec
Sniffiarz
Użytkownik
Topic author

GBL - γ-Butyrolakton

Unread post by Naukowiec » 7 years ago

γ-Butyrolakton - GBL

Wzór strukturalny:
Image

CAS: 96-48-0
Wzór sumaryczny: C4H6O2
Masa molekularna: 86,09 g/mol
dihydro 2(3H)-furanon

Status:
Bubu88
Opiowrak
Użytkownik

GBL - γ-Butyrolakton

Unread post by Bubu88 » 7 years ago

Obecnie nielegalny, jest także prekursorem do produkcji GHB i jego substytutem. Trudno go kupić.
Oczywiście się uzaleznilem, polewałem żeby zasnąć gdy przez niego miałem problemy ze snem itp.
Początki były super. Poznawałem nowych ludzi, zupełnie zmieniła mi się osobowość. Byłem bardziej towarzyski. Na końcu ciągu zniszczyłem dobre relacje z innymi, miałem przypały i upadłem w oczach innych. Prosili mnie żebym przestał ćpać. Mój organizm był bardzo osłabiony, straciłem apetyt i nie miałem siły niczego podnieść (mocne osłabienie).
Fajne, ale nie polecam na długo.

Status:
Mikorolo
Ssak
Użytkownik

GBL - γ-Butyrolakton

Unread post by Mikorolo » 7 years ago

Coś dla forumowych chemików- :)
Otrzymywanie γ-butyrolaktonu z tetrahydrofuranu przy użyciu nadmanganianu potasu jako utleniacza

Do stężonego wodnego roztworu KMnO4 dodawano Al2O3 w stosunku 20:80 otrzymując pastę którą następnie ucierano w stosunku 1:1 z pięciowodnym hydratem siarczanu(VI) miedzi (CuSO4·5H2O) by uzyskać jednorodną mieszaninę. THF (2mmol) dodawano porcjami do utleniacza (~4g) w 25ml okrągłodennej kolbie wyposażonej w magnetyczne mieszadło. Mieszano przez 6 godzin w temp. pokojowej, a następnie przemyto minimalną ilością rozpuszczalnika (np. CH2Cl2) i przedestylowano otrzymując GBL o wysokiej czystości i wydajności 70%.

Źródło: Tetrahedron 42, 5833-5836 (2001)

Status:
Strangelove
Sniffiarz
Użytkownik

GBL - γ-Butyrolakton

Unread post by Strangelove » 7 years ago

BŁĘDNY TYTUŁ! GBL nie jest pigułką gwałtu! Jest nią GHB, otrzymane z GBLa ale te dwie substancje to nie to samo!

----

Jak masz laboratorium i smykałkę do chemii, to pójdzie jak z płatka. Pozostali ... cóż muszą się zdawać na różne źródła.

GBL był legalny, ale w zeszłym roku GIS (insp. sanit.) wydał interpretację, że gjebels jest estrem GHB. To orzeczenie wisiało sobie do bodajze kwietnia (w tym czasie handel kwitł), po czym zrobil się kociokwik i panika rodem pożaru w burdelu. Handel prawie ustał, co niektórzy zaczęli sprzedawać BDO czyli to, co wcześniej było traktowane jako zanieczyszczenie (sic!) w GBLu. Potem niby wszystko wrócilo do normy, ale tentencja w wymianie była spadkowa i na innym forum obecnie jest null zero 000 sprzedawców. Jedynie co, to czasem niektórzy do stalych klientów wysyłają mailingi. GBL ma swoisty smak rozpuszczalnika*, stąd łatwo wyczuć jego smak w niektórych napojach, choć zdarzali się amatorzy którzy lubili ten smak.

Te gorsze gieble dawały sporo uboków, bolące stawy, nie mówiąc już o większych polewkach. Łatwo przesadzić, jak nie polewa się wg terminarza, urwanie filmu, robienie siary, wizyty na sorze to norma. Niektórzy nawet po tym prowadzili samochody ... i kończyli w rowach.

Analog BDO ryje bebechy o wiele mocniej, mimo to byla garstka amatorów. Co ciekawe, temperatura zamarzania to coś koło 20 stopni na plusie, więc zamawiający często dostawali mrożone sople.

GHB czyli "gwałcioszka" była stosowana po przerobieniu GBL w tą formę, jako zamiennik. Daje lżejsze wejście, dłuższe działanie. Ogolnie mniej ryje i mniej uzależnia, ale chyba trzeba go więcej polewać. No i niestety - illegal - ze względu na wiadome działanie, wtedy delikwenci nie przejmują się dawką, byle by łania dała się wyprowadzić uprzejmie z lokalu ... a, GHB jak pamiętam ma formę proszku, bezsmakowego więc wsypany do kielonka jest nie do rozpoznania (chyba że macie jakieś testy podręczne).
Stąd to GHB, a nie GBL jest pigułką gwałtu.
... czyli jak przestałem się martwić i pokochałem bombę ...

Status:
HayaKuza
Sniffiarz
Użytkownik

GBL - γ-Butyrolakton

Unread post by HayaKuza » 7 years ago

Szkoda, że nie zdążyłem zażyć. Dostępny był w płynach do felg, jeśli dobrze pamiętam...
Badacz nie z tego świata...

Status:
amstaff28
Blister
Użytkownik

GBL - γ-Butyrolakton

Unread post by amstaff28 » 6 years ago

Nadal jest distepny ;) co prawda nie tak jakbylo kiedys.ale jak ktos bardzo chce to znajdzie .niestety cena tez w gore ale napewno lepiej zaplacic za cos dobrego niz wydac kase na niszczenie zdrowia BDO.tzn GBL tez niszczy ale nie tak jak te smieci.
Pozatym bedac w kilku miesiecznym cugu na gbl zrobilem badania(fakt ze nabuerzaco stosowalem Tad 600)wyniki mnie zaskoczyly
Wssystko bylo w normie i to w dolnych granicach..np proby watrobiwe norma do 35 ja mialem 12.siada na banie jesli lecimy 30 40 ml dziennie ale przy madrej odstawce szybko wraca sie do stanu uzywalnosci .mowie o psychice

Status:
sun_times
Szczur
Newbie

GBL - γ-Butyrolakton

Unread post by sun_times » 6 years ago

mam wraæenie æ epo giebelku jakies zaniki pamieci sie pojawiaja. ciezej sobie po bani przypomniec jakeis tam potrzebne rzeczy co sie mialo zalatwic.
z dostepnoscia ciezko to fakt. trudniej rafic na dore zrodlo, potem ono i tak wyschnie.
40 ml dziennie to bardzo duzo 20 to juz jest dla mnie o wiele duzo za duzo. co dopiero 40 czuje sie po 20 :lol: tak :E

Status:
TRUJA Z FETA
Dyletant
Newbie

GBL - γ-Butyrolakton

Unread post by TRUJA Z FETA » 5 years ago

Da sie jakos zamowic giebola do polski? Wszystkie strony ktore maja to w swojej ofercie nie wysylaja do Polski :( . Jedyna opcja wydaje mi sie zamowienie do jakiegos sasiedniego kraju i odebranie tego tam. Jak wyglada sprawa z legalnoscia gbl w slowacji, holandi?

Status:
8wonders
Sniffiarz
Użytkownik

GBL - γ-Butyrolakton

Unread post by 8wonders » 5 years ago

Teraz pojawił sie Gieblas xD

Status:
SpermaSzatana
Dyletant
Newbie

GBL - γ-Butyrolakton

Unread post by SpermaSzatana » 5 years ago

Gdzie?! :shock:

Status:
NieZwyczajnie
Zaklinacz węży
Politoksykofil

GBL - γ-Butyrolakton

Unread post by NieZwyczajnie » 5 years ago

SpermaSzatana Wedle mojej wiedzy, u Polskich vendorów rc tego nie ma, ale w Polskim darknetcie łatwo ogarniesz GHB.

Status:
furulante
Ssak
Użytkownik

GBL - γ-Butyrolakton

Unread post by furulante » 5 years ago

In the deep web there is a Spanish page. Do a search in tor, duck duck go: drug stores .onion dark network and you will come out. They are specialized in Gbl or Ghb or liquid ecstasy.

Status:
NieZwyczajnie
Zaklinacz węży
Politoksykofil

GBL - γ-Butyrolakton

furulante Buying it from Spain is kinda risky...

Status:
furulante
Ssak
Użytkownik

GBL - γ-Butyrolakton

Unread post by furulante » 5 years ago

extraordinariamente,Why?, I m from spain. Dont worry. They are not scan. you can trust in them. I have done some order whit them and every thing was perfect.

Status:
NieZwyczajnie
Zaklinacz węży
Politoksykofil

GBL - γ-Butyrolakton

furulante Of course I don't worry about beign scammed. I guess I even know who are you talking about and I know they are trusted. I just mean that ordering illegal substances from xxxx to xxxx is risky.