GraphenOS

Advice and suggestions on online safety and information on how to stay anonymous on the web.
Status:
Bezi
Szczur
Użytkownik
Topic author

GraphenOS

Unread post by Bezi » 3 years ago

Mobilny OS nastawiony nabezpieczeńśtwo, oparty na bibliotekach Androida,
ale nie jest to żaden ROM, czy inna nakładka, tylko faktycznie odrębny system.

Słyszał ktoś możę o tym, ktoś testował może? Aż zdziwiłem się, że na forum tutaj nie było o tym ani słowa.

O projekcie słyszałem już jakiś czas temu, ale jakoś mało opini o nim znalazłem, jednak sam fakt, że system ten jest open source dobrze o nim świaczy i z tego co znalazłem wydaje się na prawdę solidny i zapewnia przyzwoite bezpieczeństwo.

Tylko system ten wspiera oficjalnie jedynie Google Pixele (afair mają leszpe szyfrowanie hardware'owe), a niestety te telefony nie należą do najtańszych więc, tu pojawia się pewien haczyk.

Ale na pewno jest to coś na co warto rzucić okiem, jeśli tego nie widziałeś, a jeśłi ktoś miał z tym doczynienia (albo chociaż coś słyszał), to chętnie wysłucham opini.

Swoją drogą trafiłem na to dosyć dawno temu szukając jakiegoś bezpiecznego roma do androida, jak ktoś ma coś do polecenia to też będę wdzięczny ;) Tylko nie wiem czy zwykłe romy są w stanie znacząco poprawić bezpieczeńśtwo bez ingerowania w jądro androida, ale za wszelkie porady będę wdzieczny

No i jak wiadomo to dzisiejsze telefony nawet po wyłączeniu zwykle są nieobliczalne i mogą robić różne rzeczy (przynajmniej mogą być namierzone), zastanawiam się, czy taki odpowiedni OS nie dawałby porządnej ochrony przed takimi nadopiekuńćzymi zachowaniami wspólczesnych telefonów.

Tutaj link do projektu:

https://grapheneos.org/

_
Jeszcze znalazłem coś takiego, na pierwszy rzut oka Graphen wydaje się lepszy ale może też warto rzucić okiem.

https://calyxos.org/get/

Jeszcze poszpera sam więcej i poszukam ile to jest faktycznie warte, ale jeśłi ktoś miał z tym doczynienia, albo ogólnie zna się na romach i modyfikowaniu androida, to chętnie wysłucham jakichkolwiek porad i przyjmę linki do jakichś obszerniejszych artykułów.

A myślę, że to mogłyby być przydatne informacje na forum dla niektórych, tym bardziej, żę jest wątek o bezpieczeńśtwie iPhone'a

Status:
Bezi
Szczur
Użytkownik
Topic author

GraphenOS

Unread post by Bezi » 3 years ago

Widzę, że temat bez odzewu, ale mimo to wolę przestrzec wszystkich w zabawę z custom romami

Kiedy odblokujesz bootloader i wgrasz custom roma i zostawisz odblokowany bootloader, ktoś mający fizyczny dostęp do Twojego telefonu może skopiować wszsytkie Twoje dane (zaszyfrowanie tutaj niewiele pomoże), albo co gorsza wgrać Ci backdoora.

Zablokowany bootloader chroni przed ingerencją w system i takim ryzykiem. Na niewielu telefonach da się zablokować bootloader z customowym romem (bez uceglenia telefonu) i wymaga to dodatkowej zabawy. Jest to jednym z powodów dla których Graphen wspiera wyłącznie Pixele.

Więc PRZESTRZEGAM PRZED WSZYSTKIMI CUSTOM ROMAMI typu LineageOS i zostawieniem odblokowanego bootloadera.
Więc jak już się bawić w customy to GraphenOS + Pixel i zablokowany bootloader, albo zostać przy stockowym i nic w nim nie zmieniać.
Żeby ostatni dopisek nie zabrzmiał jak jakaś reklama (bo sam się dopiero zastanawiam na dnim, ale pewnie nie brędko sie za to zbiorę), to dodam, że zablokować bootloader można z każdym customowym romem, ale prawie żaden telefony tego nie umożliwiają poniewać wymaga to wgrania dodatkowego klucza do bootloadera który będzie pasował do tego w customa romie. (a ciężko znaleźć informacje jakie telefony to umożliwiają poza Pixelami, ale prawdopodbnie niewiele.

W każdym razie, jeśłi ktoś bawił się w custom romy, czy to dla dodatkowej funkcjonalności, czy dla ograniczenia śledzenia przez Google, to jednak odradzam, jeśli istnieje szansa na gubienie telefonu, lub gdy ktoś będzie mógł go wam zabrać.

Wiadomość moderatora

Scalone