Gym - supplements
Gym - supplements
Hej wszystkim
Jakie suplementy polecacie na siłownię? Polecono mi kreatynę, BCAA, izolat białka.
Znacie jakieś dobre firmy i które smaki z nich są najlepsze? Żeby w smaku nie były takie sztuczne no i zależy mi aby było widać efekt. A może warto zaopatrzyć się w jakieś inne suple?
Dawkowanie sobie znajdę, instrukcję przygotowania również. Ale nie bardzo wiem kiedy je pić, przed/w trakcie/ po treningu? I ile?
Podzielcie się doświadczeniami, chętnie poczytam i sam skorzystam.
Jakie suplementy polecacie na siłownię? Polecono mi kreatynę, BCAA, izolat białka.
Znacie jakieś dobre firmy i które smaki z nich są najlepsze? Żeby w smaku nie były takie sztuczne no i zależy mi aby było widać efekt. A może warto zaopatrzyć się w jakieś inne suple?
Dawkowanie sobie znajdę, instrukcję przygotowania również. Ale nie bardzo wiem kiedy je pić, przed/w trakcie/ po treningu? I ile?
Gym - supplements
Jestem doświadczony jeśli chodzi o siłownię. Jak dopiero zaczynasz swoją przygodę z siłownią to kreatyny narazie nie bierz. Ją się stosuje tylko wtedy kiedy "na sucho" już nie idzie i trzeba mieć już jakiś staż treningowy. Na początek polecam kupic tylko białko, ja używam z różnych marek (AllNutrition, Trec, oraz Olimp). Na BCAA również jest za wcześnie, poćwicz na samym białku przez okres 3-4 miesięcy. Stostowanie 2-3 razy dziennie ( po posilku, albo miedzy posilkami i wiadomo po treningu ) + zacznij stosować zdrowa, dobra dietę aby efekty szybciej się pojawiły.
Chyba, że masz już jakiś staż treningowy to ci dam inne rady. Jaka Twoja waga, wzrost ??
Chyba, że masz już jakiś staż treningowy to ci dam inne rady. Jaka Twoja waga, wzrost ??
Gym - supplements
Taki doświadczony a takie bzdury piszesz
Za wcześnie na BCAA ? A co takiego robi BCAA, że jest za wcześnie ?
Białko 2-3 x dziennie ? Przecież białko się pije jak go brakuje w diecie
Za wcześnie na BCAA ? A co takiego robi BCAA, że jest za wcześnie ?
Białko 2-3 x dziennie ? Przecież białko się pije jak go brakuje w diecie
Gym - supplements
Luki może wspólny trening zrobimy ?
Dodano po 29 sekundach:
Ja tego nie będę nawet komentował
Dodano po 29 sekundach:
Ja tego nie będę nawet komentował
Gym - supplements
No jak nie masz wiedzy to jak masz komentować Ty chcesz białko pić 2-3 razy dziennie i BCAA brać jak już ktoś jest doświadczony.
Nie masz bladego pojęcia do czego co służy.
Jak poziom wiedzy nt treningu masz taki jak nt diety to jeszcze długa droga przed Tobą
Ja mam trening kierunkowy korygowany przez fizjotrenera. Z dźwigania cholera wie ile już się wyleczyłem. Przez długi czas skupiałem się na poprawie mobilności w niektórych stawach (np biodro).
To może i Ty coś napiszesz
Dodano po 2 minutach 12 sekundach:
Pod siłownię układasz dietę. Białko uzupełnia dietę więc pijesz jak nie możesz zjeść posiłku.Gotowy wrote: ↑1 year agoHej wszystkim
Kreatynę nie ma znaczenia kiedy ale po posiłku bo transporterem kreatyny jest insulina.
BCAA rano i lub przed treningiem.
Gym - supplements
Nie mam stażu treningowego, stwierdziłem że warto wziąć się za siebie bo lato wkrótce i dobrze by było o siebie zadbać. Mam 180 cm i 86kg około (nie mam wagi w domu ale jakiś czas temu jak się ważyłem to tyle było). Kupiłem białko tak jak pisaliście na start, byłem w sklepie SFD i dali mi jakieś czekoladowe i szejker w gratisie. Z czym to mieszacie? Bo z wodą spróbowałem to takie wodniste, można z mlekiem albo np dodawać do posiłku czy najlepiej z tą wodą? I kiedy je pić? Przed, po czy w trakcie treningu?
Zastanawiam się czy jak się spieszę rano do pracy i zrobiłbym sobie takiego szejka to on by mi mógł zastąpić śniadanie? Wiadomo nie zawsze ale jak się człowiek śpieszy to chyba lepsza taka alternatywa niż drożdżówka?
Zastanawiam się czy jak się spieszę rano do pracy i zrobiłbym sobie takiego szejka to on by mi mógł zastąpić śniadanie? Wiadomo nie zawsze ale jak się człowiek śpieszy to chyba lepsza taka alternatywa niż drożdżówka?
Gym - supplements
Odpowiadając na twoje pytania Pronto,
Białko na start okej, to teraz czas na poradnik suplementacji jak kiedy po co.
Przede wszystkim pamiętaj ziomuś że to dodatek do diety i że samo żarcie białka dużo nie da, białko służy jako budulec,
ale żeby murarz coś murował musi mieć powód że tak powiem.
-tak samo organizm potrzebuje bodźca,
Jeżeli po prostu będziesz jadł dużo białka to odbije się to pozytywnie na procesach anabolicznych ale jeśli liczysz na spektakularne efekty musisz ćwiczyć.
1-BODZIEC
Trening uszkadza włókna mięśniowe co jest dla organizmu bodźcem do naprawy
(W celach maksymalizacji hipertrofia zakres powtórzeń najlepiej 8-12 blisko upadku mięśniowego)
2-MATERIAL BUDOWLANY
Po zakończeniu treningu czas na regenerację
Teraz wypijasz szejk białkowy wcinając przy tym pełnowartościowy posiłek (węgle tłuszcze etc)
PYTANIA
Białko możesz se robić z wodą lub z mlekiem twoja wola
Białka są chujowym źródłem energii w porównaniu do węglowodanów,
Nie stosuj białka przed treningiem, białko jest do budowy a w trakcie treningu chodzi o uszkodzenie mięśni,
-przed treningiem możesz pokusić się o jakąś l-cytruline lub cukry proste np sacharozę
Jak spieszysz się rano do pracy to opierdol se drożdżówke i do drożdżówki wypij białko.
Inaczej bezsens bo potrzebujesz węglowodanów, poziom cukru po nocy(śnie, długim czasie bez jedzenia dokładniej) jest najniższy w ciągu dnia i wtedy musisz zjeść śniadanko do którego możesz dołożyć białko.
UWAGA: Ten post zostanie w najbliższym czasie zedytowany i poprawiony aby stało się z niego "Kompendium wiedzy" obecna wersja to DEMO.
Przede wszystkim pamiętaj ziomuś że to dodatek do diety i że samo żarcie białka dużo nie da, białko służy jako budulec,
Jeżeli po prostu będziesz jadł dużo białka to odbije się to pozytywnie na procesach anabolicznych ale jeśli liczysz na spektakularne efekty musisz ćwiczyć.
1-BODZIEC
(W celach maksymalizacji hipertrofia zakres powtórzeń najlepiej 8-12 blisko upadku mięśniowego)
2-MATERIAL BUDOWLANY
Teraz wypijasz szejk białkowy wcinając przy tym pełnowartościowy posiłek (węgle tłuszcze etc)
PYTANIA
Nie stosuj białka przed treningiem, białko jest do budowy a w trakcie treningu chodzi o uszkodzenie mięśni,
-przed treningiem możesz pokusić się o jakąś l-cytruline lub cukry proste np sacharozę
Jak spieszysz się rano do pracy to opierdol se drożdżówke i do drożdżówki wypij białko.
Inaczej bezsens bo potrzebujesz węglowodanów, poziom cukru po nocy(śnie, długim czasie bez jedzenia dokładniej) jest najniższy w ciągu dnia i wtedy musisz zjeść śniadanko do którego możesz dołożyć białko.
UWAGA: Ten post zostanie w najbliższym czasie zedytowany i poprawiony aby stało się z niego "Kompendium wiedzy" obecna wersja to DEMO.
Gym - supplements
o kurcze super porady przydadzą mi sięAdameq6999 wrote: ↑1 year agoOdpowiadając na twoje pytania Pronto,
1-BODZIEC
2-MATERIAL BUDOWLANY
PYTANIA
Gym - supplements
Suplementy zależą w sumie od tego co chcemy osiągnąć czy na mase czy na redukcje
Gym - supplements
Jak dieta dopięta to nic poza kreatyną tak naprawdę nie jest potrzebne A nawet i bez niej się obejdzie
Gym - supplements
No właśnie nie zawsze daje radę z dietą na 100% bo czasem zarzucam w pracy coś na szybko choć staram się już dzień wcześniej coś przygotować Kupiłem białko z All Nutrition, które zarzucam po treningu razem z BCAA. Kreatynę czasem przed a czasem po treningu, jak po to mieszam z białkiem i też jest ok. Dokupiłem też witaminy żeby się wspierać od środka i taki zestaw narazie mi wystarcza. Jakieś rady od trenerów na siłowni dostałem i staram się je wdrażać. Narazie ćwiczę miesiąc i widzę już pierwsze zmiany w wyglądzie także szykuję się do formy na lato i mam nadzieję że też na lata
Adameq6999, Widzę że dużą masz wiedzę na ten temat, jakbyś wypuścił taki poradnik w pełnej wersji to myślę że nie tylko mi by się przydał
Adameq6999, Widzę że dużą masz wiedzę na ten temat, jakbyś wypuścił taki poradnik w pełnej wersji to myślę że nie tylko mi by się przydał