Rozmowa z gpt:
Naszła mnie taka myśli, pytanie. Słyszałem kiedyś że tytoń jakoś wpływa na działanie THC. Jeśli to prawda to jak wpływa iqos?
Tak, tytoń może wpływać na odczuwanie działania THC, ale sprawa jest bardziej złożona niż „wzmacnia” albo „osłabia”.
Nikotyna i THC oddziałują na różne układy w mózgu, ale oba wpływają m.in. na układ nagrody i uwalnianie dopaminy. Dlatego wiele osób odczuwa, że połączenie konopi z tytoniem:
daje mocniejsze lub szybsze „uderzenie”,
zwiększa uczucie relaksu lub euforii,
u niektórych nasila zawroty głowy,
może zwiększać ryzyko nieprzyjemnych objawów, takich jak kołatanie serca, lęk czy nudności.
Jeśli chodzi o IQOS, główną substancją aktywną nadal jest nikotyna. Ponieważ tytoń jest podgrzewany zamiast spalany, zmienia się skład wdychanego aerozolu, ale nikotyna nadal trafia do organizmu. Z tego powodu można oczekiwać, że IQOS będzie miał podobny wpływ na THC jak inne źródła nikotyny (papierosy, e-papierosy z nikotyną), choć dokładny efekt może być słabszy lub silniejszy w zależności od dawki nikotyny i indywidualnej reakcji organizmu.
W praktyce ludzie najczęściej zgłaszają, że:
nikotyna przed THC może sprawić, że haj wydaje się bardziej intensywny,
nikotyna po THC może dawać dodatkowe odprężenie lub krótkotrwałe „dopalenie” odczucia,
u części osób połączenie zwiększa ryzyko zawrotów głowy i dyskomfortu.
Warto też pamiętać, że regularne używanie nikotyny i THC razem zwiększa ryzyko wyrobienia nawyku korzystania z obu substancji jednocześnie.
Ciekawi mnie, o jaki efekt konkretnie chodziło w tej historii, którą słyszałeś? Że tytoń „wzmacnia haj”, „przerywa haj”, czy że zmienia jego charakter? To są różne twierdzenia i nie wszystkie mają takie samo poparcie w badaniach.