Naładuj się Serotoniną

Proven methods for the regeneration of the body and discussions on the harmfulness of RC.
Status:
Wizzair
Wściekły wąż
Użytkownik

Naładuj się Serotoniną

Unread post by Wizzair » 6 years ago

Latest post of the previous page:

Btw jedynym mi znanym antagonista szlaku kyurenowego jest ginkgo biloba.
Polecam dac sobie 4-6 tyg pauzy.
2 tyg ginkgo
2-3 tyg bacopa
I do tego rhodiola.

Status:
human tank
Dyso-sensei
Użytkownik

Naładuj się Serotoniną

Unread post by human tank » 6 years ago

Uwaga! Naukowo dowiedziono, że najwięcej korzyści daje spełnienie w stałym związku, a nie skok w bok
ja jebie :smoke:

Status:
maleums
Narkotykacz
Newbie

Naładuj się Serotoniną

Unread post by maleums » 6 years ago

Wizzair, co do ginkgo biloba - bardzo spoko.

Co do agonizmu/antagonizmu - w medycynie było bardzo wiele takich przypadków, gdzie wyglądało na to, że będzie super, a jest ciekawie :twisted:

Przykład: antagoniści PPAR - miało być niesamowicie. I było. Wyniki pozytywne były z kosmosu, np. wyprostowanie profilu lipidowego w KILKA dni. Ale za cenę np. tego, że niektóre z nich indukowały nowotwory. Też w kilka dni. GSK ma pozew zbiorowy na koncie na miliardy bo okazało się, że ich super lek na serce (faktycznie, prostował wszystkie problemy, lipidy, ciśnienie, płytkę, nawet czułość insulinową poprawiał) jednak powoduje nowotwory. Co nie zmienia faktu, że dosłownie trochę inna molekuła z tej samej grupy jest bardzo skutecznym lekiem na raka płuc. Szalone, co? :)

Generalnie postępy w biochemii molekularnej, szczególnie na etapie ingerowanie "delikatnie" w pewne szlaki komunikacyjne wewnątrzkomórkowe ma kosmiczny potencjał, jednak są to bardzo skomplikowane zależności, często np. skomplikowane tym, że w grę np. zaczynają wchodzić czas i pora stymulacji receptora, stymulacja innych receptorów czy nawet konformacja przestrzenna komórek których celem jest dana substancja.

Przypuszczam, że w chorobach których etiologia zawiera perturbacje szlaku kynureniny faktycznie mają sens. Ale nie oznacza to, że mają sens zawsze, co więcej, jak mówiłem, końcowym produktem tej ścieżki jest NAD+ i tu już jest pierwsza czerwona flaga, bo jego zaburzenia to dość poważny problem i jest np. tak, że najpierw jest go chorobliwie mało, a potem za dużo - tak jest np. w niektórych chorobach nowotworowych (np. HCC). To np. może być sytuacja gdzie taki lek miałby sens zbijając aktywację tej ścieżki (aczkolwiek stosowane obecnie w hcc inhibitory kinaz są bardzo ok moim zdaniem)
I'm going slightly mad

Status:
Wizzair
Wściekły wąż
Użytkownik

Naładuj się Serotoniną

maleums, ja nie stosowalem i nie stosuje zadnych lekow.
Nawet paracetamolu czy innych smieci

Czymze dla GSK jest 100 mln czy 200?

Najbardziej przy tym leku co pisalem obawialbym sie walki z wolnymi rodnikami ktore maja szereg funkcji. Nie tylko, jak twierdzi prasa postarzaja organizm.

Btw czym jest NAD+?

Status:
KODI
Ssak
Użytkownik

Naładuj się Serotoniną

Unread post by KODI » 6 years ago

Ja tam przjmuje dawki 1000 mg 5-HTP na noc i nie odczułem uboków no oprócz tego że czasami wstaje mega wkurwiony ale z natury jestem nerwus wiec wątpię że to ma wpływ.

Pytanie do tych bardziej doświadczonych
Ostatnio tańczył trochę,nie dużo bo jakoś dwa tygodnie wcześniej mmc ale to w ilości 0,5 na głowę plus teraz weekend z 1,2 g cmc na głowę no i dużo browar.
Jakis sposób na szybka regenerację na ostania balet? Mam 25 dni bo później juz swoją firma i nie będzie czasu a chce żeby dobrze zadziałało wszystko

Status:
maleums
Narkotykacz
Newbie

Naładuj się Serotoniną

Wizzair wrote:
6 years ago
maleums, ja nie stosowalem i nie stosuje zadnych lekow.
Nawet paracetamolu czy innych smieci

Czymze dla GSK jest 100 mln czy 200?

Najbardziej przy tym leku co pisalem obawialbym sie walki z wolnymi rodnikami ktore maja szereg funkcji. Nie tylko, jak twierdzi prasa postarzaja organizm.

Btw czym jest NAD+?
NAD+ to taka zredukowane NADH - akceptor protonów/elektronów w procesie oddychania komórkowego. BARDZO krytyczny element metabolizmu komórki, bardzo mocno powiązany z jej dysfunkcjami kiedy jego gospodarka jest zaburzona.
I'm going slightly mad

Status:
cyjanomen
Sniffiarz
Użytkownik

Naładuj się Serotoniną

Unread post by cyjanomen » 6 years ago

mam depakine moge do niej dac tego 5http?

Status:
beegos
Sniffiarz
Użytkownik

Naładuj się Serotoniną

Unread post by beegos » 6 years ago

Czyli NAD+ będzie lepsze?

Status:
Wizzair
Wściekły wąż
Użytkownik

Naładuj się Serotoniną

maleums, jakbym mial czekac na Twoja odpowiedz od wakacji :D

W organizmie niacyna jest konwertowana do dwóch koenzymów – NAD+ (dinukleotyd nikotynoamidoadeninowy) i NADP (fosforan dinukleotydu nikotynoamidoadeninowego). Związki te działają jako nośniki elektronów i biorą udział m.in. w przemianach węglowodanów, białek i tłuszczów.

Dinukleotyd nikotynoamidoadeninowy – organiczny związek chemiczny, nukleotyd pełniący istotną rolę w procesach oddychania komórkowego. Różne pochodne tego związku są akceptorami elektronów i protonów w procesach utleniania komórkowego. Pełnią też rolę koenzymów oksydoreduktaz

I dalej juz sam sobie sledzilem czym sa oksydoreduktazy itd.
:D

Az wreszcie dobilem do tego
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/m/pubmed/3705504/

Wyszlo mi tylko tyle, ze:
- nadal chemia to nie moj konik
- z pozycji cpania sa to cholernie istotne procesy(choc nie cpania tez :p)
- a jak dobilem do hydroksylaz/oksydaz to wyszlo mi, ze to jest odpowiedzialne za wiekszosc procesow w organizmie. Zapewne za aktywnosc enzymow nnp hydroksylazy tryptofanu itd.

A jak nie za to- to idac sladem piracetamu poprostu zwiekszaja pule energii dla organizmu.

Bladze?

Status:
maleums
Narkotykacz
Newbie

Naładuj się Serotoniną

Wizzair, sorry, bywam czasem jak pamiętam :)

Nie, nie błądzisz, z grubsza na pewno nie. I teraz szpej - nasze komórki przez miliony lat "nauczyły się" komunikować z mitochondriami przez różne ścieżki. I np. podnoszenie poziomu NAD+ poprzez suplementację daje bardzo dobre efekty. Zwłaszcza w różnej maści chronicznych schorzeniach takich jak np. uzależnienia albo stany depresyjne. Oczywiście, nie u każdego, ale warto na pewno o tym wiedzieć.

Dlatego o ile Gingko Biloba bardzo spoko (a'propo - polecam osobom z problemami z libido, taki tip za free) to warto pamiętać też o tym, że te szlaki biochemiczne co mamy w organiźmie to nie są "głupie" i nie ma co ich demontować :ugeek:

Jak ktoś chce podbić serotoninę szybciej/lepiej to polecam 5-htp połączyć z Rhodiola Rosea i dorzucić l-Teaninę i Inozytol. Taki "chill" stack.
I'm going slightly mad

Status:
Wizzair
Wściekły wąż
Użytkownik

Naładuj się Serotoniną

maleums wrote:
6 years ago
Dlatego o ile Gingko Biloba bardzo spoko (a'propo - polecam osobom z problemami z libido,
A do tego zrodla argininy, tyrozyny i wit C.

A reszcie polecom
https://akademiawitalnosci.pl/depresja-nie-to-tylko-brak-witamin/
Jak oceniasz ten art maleuns

https://blog.muscle-zone.pl/nad-molekula-mlodosci/

Status:
GrzybeQ
B-K Zwierz
chlorczak

Naładuj się Serotoniną

Unread post by GrzybeQ » 6 years ago

maleums, Wizzair, Inozytol mnie zaciekawił. Pisałem na hypku, że się świetnie poczułem po B Complex. Po zażyciu jest mi ciepło, mam lepszy nastrój. Działa troszkę jak tabletka przeciwbólowa + poprawia nastrój. Podejrzewam, że to wpływ Niacyny 16mg i Inozytol 150mg. Efekt wystąpił od raz po pierwszym zażyciu. Ktoś zna różnice w zawartości teaniny w czarnej i zielonej herbacie?

Pytanie o hormon wzrosty(GH).
Nawet przy ćwiczeniach aerobowych, jak ćwiczymy żeby schudnąć, warto zrobić martwy ciąg albo przysiad z naprawdę dużym obciążeniem żeby sprowokować dodatkową produkcję hormonu wzrostu. Ogólnie GH - samo dobro :) Gdzieś przewinęło mi się przed oczami, że GH działa antagonistycznie w kierunku dopaminy albo serotoniny, albo coś w ten deseń. Coś wiecie?

Status:
maleums
Narkotykacz
Newbie

Naładuj się Serotoniną

GrzybeQ wrote:
6 years ago
maleums, Wizzair, Inozytol mnie zaciekawił. Pisałem na hypku, że się świetnie poczułem po B Complex. Po zażyciu jest mi ciepło, mam lepszy nastrój. Działa troszkę jak tabletka przeciwbólowa + poprawia nastrój. Podejrzewam, że to wpływ Niacyny 16mg i Inozytol 150mg. Efekt wystąpił od raz po pierwszym zażyciu. Ktoś zna różnice w zawartości teaniny w czarnej i zielonej herbacie?

Pytanie o hormon wzrosty(GH).
Ad B complex - ta, większość ludzi ma niedobory, magnezu też. Obu czuć od razu efekt.

Nie tak, żeby to miało znaczenie bo i też ten puls GH endogenny od treningu oporowego nie jest aż tak znaczący. W drugą stronę tak, wywalenie dopaminy zbija GH. Ale też raczej to nie ma znaczenia, dorośli faceci mają wyrzut GH głównie w nocy koło 3-4 rano.
I'm going slightly mad

Status:
maleums
Narkotykacz
Newbie

Naładuj się Serotoniną

Wizzair wrote:
6 years ago
maleums wrote:
6 years ago
Dlatego o ile Gingko Biloba bardzo spoko (a'propo - polecam osobom z problemami z libido,
A do tego zrodla argininy, tyrozyny i wit C.

A reszcie polecom
https://akademiawitalnosci.pl/depresja-nie-to-tylko-brak-witamin/
Jak oceniasz ten art maleuns

https://blog.muscle-zone.pl/nad-molekula-mlodosci/
Spoko, chyba znam autora (nie, nie ja)
I'm going slightly mad