Tor, co dalej?

Advice and suggestions on online safety and information on how to stay anonymous on the web.
Status:
Gandalf
Wynalazca NZT
Gandalf

Tor, co dalej?

Unread post by Gandalf » 4 years ago

Latest post of the previous page:

Adameq6999,

Pisząc coś takiego możesz kogoś narazić na zepsucie sobie TOR'a... Opcji jest mnóstwo - doprecyzuj.
Image
ZABRONIONE pisanie o: metodach, czasie i kraju wysyłki czy płatności; szczegółach pakowania, nazwach sklepów spoza forum lub innych forach.
Orientacyjna liczba dni lotu/oczekiwania - dozwolona. Daty/dni tygodnia - zabronione!
NIE porównuj sklepów w działach partnerskich. Nie pytaj tam o produkty, których sklepy nie oferują. Są od tego inne działy!
NIE piszemy treści w stylu ktoś coś pomoże czy sprzeda, forum to nie ogłoszenia!
NIE linkuj obrazków! Każdy wrzucany obrazek musi zostać osadzony w odpowiednich tagach lub jako załącznik.
Poradnik dodawania zdjęć | How to add photos?
Rangi na forum | Ranks on forum
Awans na pełnoprawnego użytkownika | Promotion to a full-fledged user
Jak pisać opinie? | How to write reviews?
Zakaz promocji i pisania o marketach z deep webu. | Prohibition of promotion and writing about deep web stores.

Status:
Adameq6999
Sniffiarz
Newbie

Tor, co dalej?

Unread post by Adameq6999 » 4 years ago

Polecam wyłączyć, wiele marketów na torze bez tego nie pozwala korzystać gdyż pozwala to na śledzenie twoich działań na stronie.
Attachments
image.png
image.png (29.61 KiB)

Status:
andrew2872
Blister
Newbie

Tor, co dalej?

Unread post by andrew2872 » 4 years ago

hej ziomeczki :E
tor + kacpersky vpn nada sie?
Attachments
xxx.PNG
xxx.PNG (38.66 KiB)

Status:
PizdaAniola
Ssak
Użytkownik

Tor, co dalej?

Unread post by PizdaAniola » 4 years ago

TOR + Kleopatra w celu szyforwania wiadomosci i deszyfrowania
Moje życie, mój cyrk, moje małpy, nie masz tutaj wstępu, łbie zaparty!!

Status:
Mirjik
Narkotykacz
Mijrik

Tor, co dalej?

Unread post by Mirjik » 4 years ago

Гандалф, NSA is not joke....carefully, easy,easy.... ;) :shifty: :wave:

Pozdrawi !
:D :thumbup: Cash Money Brothers
CMB :smoke: :clap:

Status:
qaz123
Blister
Newbie

Tor, co dalej?

Unread post by qaz123 » 3 years ago

Piszecie o TOR jako przeglądarce i rozwiązaniach software'owych.
Sam używam raczej bardziej sprzetowych rozwiązań w kwestii TOR.
Proponuje zakup taniego kitajskiego routera (kwota ok 15-20 USD), wgranie alternatywnego softu i odpalenie kilku gotowych skryptów linuxowych, by wszystko poustawiać. W skryptach oczywiscie mozna pogrzebać np by ustawić własne hasło WiFi, nazwe SSID, adresacje IP itp.
POlecam. Problemem może być dostępność takiego sprzętu. Ja używam NEXX 3020. Ale i tu można sobie poradzić i postawić wszystko ma popularnym Raspberry Pi (na odpowiednio spreparowanym Raspian OS). Wystarczy najprostrzy model RPi. Potrzebne aby miał złącze RJ45 oraz moduł WiFi. Jesli nie ma - mozna dac zewnętrzne karty sieciowe. Zainteresowanym moge podrzucić linki do skryptów.
Niestety wady są znaczne: cierpi przepustowość łącza. Ruch przez TORa jest dosyć wolny. Na moim ADSLu domowym wyciągam max ok 8 Mb/s downloadu i 3-4 Mb/s uploadu.

Status:
Boss
Wynalazca NZT
Boss

Tor, co dalej?

Unread post by Boss » 3 years ago

Gandalf, Kleopatra coto za program? :E
(To co pisze to czysta fikcja i nie mają nic wspólnego z rzeczywistością to sny...!)

Status:
qaz123
Blister
Newbie

Tor, co dalej?

Boss wrote:
3 years ago
patra coto z
https://www.openpgp.org/software/kleopatra/

Status:
haloperidol
Blister
Newbie

Tor, co dalej?

Unread post by haloperidol » 3 years ago

Gandalf wrote:
4 years ago
Do tego maska IP na kartę sieciową i już jeśli chodzi o samo połączenie, możecie czuć się bezpieczniej.
laik to zrobi czy wymagana wyższa wiedza z informatyki?

Status:
Gandalf
Wynalazca NZT
Gandalf

Tor, co dalej?

Unread post by Gandalf » 3 years ago

haloperidol, przydałaby się, jeśli zamierzasz robić coś więcej
ZABRONIONE pisanie o: metodach, czasie i kraju wysyłki czy płatności; szczegółach pakowania, nazwach sklepów spoza forum lub innych forach.
Orientacyjna liczba dni lotu/oczekiwania - dozwolona. Daty/dni tygodnia - zabronione!
NIE porównuj sklepów w działach partnerskich. Nie pytaj tam o produkty, których sklepy nie oferują. Są od tego inne działy!
NIE piszemy treści w stylu ktoś coś pomoże czy sprzeda, forum to nie ogłoszenia!
NIE linkuj obrazków! Każdy wrzucany obrazek musi zostać osadzony w odpowiednich tagach lub jako załącznik.
Zakaz promocji i pisania o marketach z deep webu. | Prohibition of promotion and writing about deep web stores.

Status:
bergen
Dyletant
Newbie

Tor, co dalej?

Unread post by bergen » 3 years ago

Cześć. Pobrałem z neta Proton VPN i Tor'a. Uruchomiłem Proton VNP i wybrałem "szybkie połączenie" i korzystam z Tora, ale jak chce wejść za pomocą tora na jakiś sklep z zakładki [zaufane sklepy] to cały czas mam taki komunikat:
"Checking your browser before accessing [nazwa_sklepu]
This process is automatic. Your browser will redirect to your requested content shortly.
Please allow up to 5 seconds…"
Czekam nawet dłużej, niż 5 sekund i strona mi się nie ładuje. Może ktoś z Was podpowiedzieć, dlaczego tak się dzieje i w jaki sposób można naprawić ten błąd?

Status:
Gandalf
Wynalazca NZT
Gandalf

Tor, co dalej?

bergen, Odinstaluj przede wszystkim protona, bo to nie jest VPN - zapisuje logi, więc nie istnieje tam prywatność.
Skąd pobierałeś TOR'a?

TOR'a pobieraj tylko i wyłącznie stąd:

https://www.torproject.org/

Daj zna jak tam.

Status:
Bezi
Szczur
Użytkownik

Tor, co dalej?

Unread post by Bezi » 3 years ago

Po ciemnej stronie ksieżyca panuje przekonanie, że VPNy dają znikome efekty i ich obecna popularność to głównie skok na kasę., a nadają się jedynie do obejścia blokady na netflixie.
Sam przyznam, że czytając większość artykułów w clearnecie miałem wrażenie jakby były sponsorowane prxex vpny. ( i to nie tylko przez Norda)

Tutaj link jaki znalazłem w clearnecie:
https://matt.traudt.xyz/posts/you-want-tor-24tFBCJV/

Gandalf,
Wcześniej w innym wątku wspominałem, że bez VPN'a nasz ISP widzi to, że używamy Tora, i można znaleźć wiele artykułów polecających
używanie połączenia VPN + Tor, jednak w rzeczywistości jest to big no no.
Jeśłi ISP się postara, to żaden VPN nie ukryje przed nim tego, że korzystamy z Tora,
a w dodatku fakt, że pakiety z tora nie idą prosto do nas, aprzechodzą jeszcze przez VPN'a może powodować dodatkowe ryzyko (tego nie jestem pewien)

https://matt.traudt.xyz/posts/you-want-tor-24tFBCJV/
https://www.whonix.org/wiki/Hide_Tor_from_your_Internet_Service_Provider

Dobra wiadomość jest natomiast taka, że w sumie to jest tam pełno legalnych rzeczy i nie wygląda to tak strasznie jak na początku i myślę, że samo łączenie się z TOrem dzisiaj nie wzbudza takich podejrzeń jak te 10 lat temu.

BTW Gandalf co to za maska IP na kartę siecową (chodzi o subnet mask?), nie spotkałem się jeszcze z tym, żeby ktoś tego używał, a chętnie bym coś poczytał

qaz123
Dasz może jakieś dodatkowe info na priv? Tylko ja mam jeszce zablokowane privy to jakbyś mógł zostawić protonmaila,
albo coś innego to by było super. Tylko jeśli dobrze rozumiem, to przekierowywujesz cały ruch w domu przez tora już na poziomie routera.
Dalej pozostaje problem OS'a, czu footprintu przeglądarki, więc nie wiem czy to takie super rozwiąznie.

Gargameli
Wiem, że post prawie sprzed roku, ale w sumie w tym czasie i tak wiele się raczej nie zmieniłó, to sytuacja
z Androidem i iOSem wygląda tak, że po kupnie nowego fabrycznego telefonu, to ten z Androidem będzie Cię bardziej
śledził niż ten z iOSem. Tylko że w telefeonie z Androidem, możesz się pozbyć większoszości usług Google,i ograniczczyć śledzenie praktycznie do zera,
kiedy w iOSie nie możemy praktycznie nic zmienić.
(Polecam repo FDroid zamiast Google Play, wyłącznie oprogramowanie opensource, alternatywa dla map Google, Youtube'a i wiele innych)
Nawet bez rootowania, czy wgrywania jakichś romó, możemy znacznie poprawić swoją prywatność.
Już nie mówiąc, że GraphenOS W kwestii bezpieczeńśtwa i prywatnościcałkowicie wygrywa.

No ale CubesOS to jest system któy wymaga potężnej maszyny i wysokich umiejętności, ale jeśłi nie zamierzasz hackować serwerów CBŚ to Cubes raczej będzie overkillem
z Tailsem jest ten problem, ze jego "cały" ruch w Torze nie przechodzi przez żadną VMkę, która by uniemożłiwiła wycieki, i korzystajac z Tailsa
narażamy się przedewszystkim na wycieki DNS, Tails jest zaprojektowany bardziej do szybkich akcji na nieswoich komputerach, kiedy mamy w dupie jakieś wycieki,
odpala się z usb, nie zostawia po sobie śladów, idealny do takiego użytku.

Natomiast jeśli chcemy korzystać z TOra na swoim włąsnym komputerze Whoonix będzie tutaj dużo lepszym rozwiązaniem. Dzięi temu, że TorBrowser jest odpalane na wirtualnej maszynie
Whoonix bez problemu przekierowywuje cały ruch do sieci Tor i chroni nas przed wyciekami.
No tylko yuyaj pojawia się problem na czym postawić tę VMkę bo Linuxy niestety mają chujowe bezpieczeństwo
(https://madaidans-insecurities.github.io/linux.html), a reszta systemów chujową prywatność. (No chyba,że mamy machinę któa uciągnie Qubesa, to problem z głowy)
No ale najlepiej poszukać jakiejś bezpiecznej dystrybucji Linuxa i jakichś poradników tpyu hareening Linux
(https://madaidans-insecurities.github.io/guides/linux-hardening.html - jest dużo łątwiejszych i krószych, ale tu fajnie widać ile rzezczy jest do poprawy)
Używanie wirtualnych maszyn mocno poprawia nasze bezpieczeństwo i prywatność, tylko trzeba pamiętać, żeby podstawa była stabilna.

Tak btw polecam całą stronę Madaidana

https://madaidans-insecurities.github.io/index.html

I polecam poszukać info po tamtej stronie internetu, bo mi osobiście wydaje się bardziej wiarygodne i nie śmierdzi tak sponorowanymi artykułami jak większość rzeczy w zwykłym internecie

Status:
Gandalf
Wynalazca NZT
Gandalf

Tor, co dalej?

Bezi, wieczorem postaram się odpisać treściwiej.
Maska IP, np. Raspberry pi

Status:
qaz123
Blister
Newbie

Tor, co dalej?

Bezi wrote:
3 years ago
we info na priv? Tylk
Bezi wrote:
3 years ago
qaz123
Dasz może jakieś dodatkowe info na priv? Tylko ja mam jeszce zablokowane privy to jakbyś mógł zostawić protonmaila,
albo coś innego to by było super. Tylko jeśli dobrze rozumiem, to przekierowywujesz cały ruch w domu przez tora już na poziomie routera.
Dalej pozostaje problem OS'a, czu footprintu przeglądarki, więc nie wiem czy to takie super rozwiąznie.
o ja mam jeszce
Kupiłem u "my friendów" na Ali mały router. W dosyć prosty sposób wgrałem w niego alternatywny firmware. Następnie wbiłem się w niego przez PuTTy (via SSH), następnie kilka gotowych skryptów przez konsolkę terminalową ustawiło całość. Dodatkowo drobna konfiguracja pliku tekstowego pozwoliła ustawić rozgłaszany sygnał WiFi (z moim SIDem) oraz hasło WPA2 do tego wszystkiego.

PLUSY tego rozwiązania:
- Sieć TOR realizuję na sprzętowym routerze, bez konieczności instalowania jakiegokolwiek softu w kompie. Wystarczy przełączyć się do innej sieci WiFi lub wpiąć kabelek (jeśli zapragnę połączyć się po kabelku LAN). Natychmiast działa, jako że to sprzętowy router tuneluje wszystko. Działa nieprzerwanie od prawie 2 lat, tunelując mi kilka rzeczy do różnych serwerów na świecie.

MINUSY tego rozwiązania:
- Wyraźny spadek szybkości transmisji danych via tenże routerek i TOR. Wynika to z faktu konieczności tunelowania łączenia się przez wiele serwerów. Max który wyciągam via TORa to ok 6-8 Mbps (download/upload). Do moich rzeczy mi wystarcza.
- mniej więcej raz na miesiąc się zawiesza i wymaga restartu. Po restarcie routerowi zajmuje ok 3-4 minut, by połaczyć się i tunelować dalej. Nie tragedia przerestartować router raz w miesiącu. Poza tym działa niezawodnie.

Jeśli chcesz coś takiego samego zrealizować u siebie - kup sobie kompatybilny routerek lub dowolne Raspberry PI (testowałem na Raspberry PI Zero W)

Lubię dzielić się wiedzą i doświadczeniem (oczywiście bezinteresownie) i zainteresowanym chętnie pomoge i podrzucę kilka linków (jeśli język angielski nie stanowi dla Was problemu. Większość rzeczy jest po angielsku).

Niestety i ja również nie dostąpiłem zaszczytu wyjścia poza status NEWBIE na tutejszym forum, więc nie mogę wysyłać wiadomości prv, choć może admini tego forum zmienią zdanie w kwestii podniesienia mi statusu ponad NEWBIE - wtedy bedzie łatwiej.
Pozdrawiam wszystkich

Status:
Bezi
Szczur
Użytkownik

Tor, co dalej?

Unread post by Bezi » 3 years ago

W sumie z tym Qubesem i sprzętem na jakim będzie działać to trochę loteria z tego co widzę, ale ma pewne wymagania, by wykorzystać swój pełny potencjał (IOMMU i tym podobne)

Tutaj lista laptopów na których na pewno Qubes działa bez zarzutu:

https://forum.qubes-os.org/t/community-recommended-computers/5560

Z qubesa trzeba korzystać świadomie i na pewno wymaga to sporo wiedzy, ale jeśłi jest dobrze używany to jest to najbezpieczniejszy system.
Ale w innym wypadku wiki Whoonixa poleca jako hosta Debiana i jest dodatkowo trochę artykółów o wzmocnieniu.

https://www.whonix.org/wiki/Dev/Operating_System#Why_don.27t_you_use_.3Cyour_favorite_most_secure_operating_system.3E_for_Whonix_.E2.84.A2.3F

https://www.whonix.org/wiki/Operating_System_Hardening#Harden_Debian

Zwracają też uwagę na słaby punkt, który często może umknąć różnym osobom jakim jest router

https://www.whonix.org/wiki/Router_and_Local_Area_Network_Security

chociaż najlepiej to jest korzystać z internetu z prepaidów daleko od domu, ale to juz mocny dyskomfort, a w takiej sytuacji można też równie dobrze użyć Tailsa.

Gandalf,
Będę wdzięcny bo nigdy nie bawiłem się z Raspberry a widzę, że można z nimi zrobić ciekawe rzeczy (jak i to o czym napisał qaz123bo to też brzmi interesująco)