wpadka przez brak VPN

Advice and suggestions on online safety and information on how to stay anonymous on the web.
Status:
pigularz123
Ssak
Newbie
Topic author

wpadka przez brak VPN

Unread post by pigularz123 » 3 years ago

czy ktoś miał sytuację ,że wpadł przez brak VPN? bo z tego co widzę na forum to w zasadzie wpadki są tylko przy przejęciu paczki i ustaleniu odbiorcy.

Status:
hungobungo
Ssak
Użytkownik

wpadka przez brak VPN

Unread post by hungobungo » 3 years ago

Uruchamianie takich środków przez policję żeby dojść do kogoś kto zamówił 20 gramów moim zdaniem mija się z celem. Koszta takiej operacji pewnie przerastają kilkunastokrotnie samą paczkę.

Ale to tylko moje gdybania. Osobiście nie słyszałem żeby jakiegoś detalicznego klienta tak ścigali.
Uważajcie na siebie ♥

Status:
pigularz123
Ssak
Newbie
Topic author

wpadka przez brak VPN

Unread post by pigularz123 » 3 years ago

hungobungo wrote:
3 years ago
Uruchamianie takich środków przez policję żeby dojść do kogoś kto zamówił 20 gramów moim zdaniem mija się z celem. Koszta takiej operacji pewnie przerastają kilkunastokrotnie samą paczkę.

Ale to tylko moje gdybania. Osobiście nie słyszałem żeby jakiegoś detalicznego klienta tak ścigali.
a firmy obsługujące maile i przeglądarki nie mogą podkablować ?przecież prawie wszystko zapisuje się na serwerach

Status:
stswojtas
Szczur
Newbie

wpadka przez brak VPN

Unread post by stswojtas » 3 years ago

hungobungo wrote:
3 years ago
Zależy jakiej wagi będzie przestępstwo, które niekoniecznie musi dotyczyć Twojej osoby.
Pod koniec czasów, w których legalnie można było zamówić RC przez internet, był incydent przez jaki kilkanaście osób trafiło do szpitala [link]. Policja wojewódzka odwiedzała wtedy osoby zamawiające RC'ki (złapane wcześniej z troszkę większą ilością RC, a także zamawiające z tego samego sklepu co skazany w sprawie z linku) w promieniu kilkudziesięciu km od miejsca zdarzenia i zabezpieczała dane z ich komputerów.

To powinno dać Ci do myślenia ;)

Status:
hungobungo
Ssak
Użytkownik

wpadka przez brak VPN

Unread post by hungobungo » 3 years ago

Wniosek jest taki, że zawsze lepiej dmuchać na zimne i lepiej się zabezpieczać na zapas.. a przynajmniej wiedzieć jak się zachować w razie takiej czy innej wpadki.
A wspomniany w tym artykule incydent z 2018 pamiętam do dzisiaj, niestety albo i stety, bo lepsza utrata pieniędzy niż możliwie śmiertelne zakażenie gronkowcem jeżeli dobrze pamiętam.
Uważajcie na siebie ♥