Nowelizacja ustawy o przeciwdziałaniu narkomanii 21-08-2018

Dział poruszający prawne kwestie użytkowania używek. Pytania dotyczące legalności i statusu prawnego.
Status:
Legend
Legendarny kosiarz ścieżek
Awatar użytkownika
Użytkownik
Reputacja: 1490

Nieprzeczytany post autor: Legend » 6 lata temu

Ostatni post z poprzedniej strony:

Haris777, W polsce prawo - tworzone i zatwierdzane jest przez SEJM RP, SENAT i Podpis Prezydenta.
To że rada ministrów zaakceptowała to znaczy że ministrowie poszczególnych resortów nie mają jakiś większych zastrzeżeń.
Ale jeszcze prace komisji i poprawki zgłaszane przez samych posłów mogą się przytrafić.
Sejm to zaklepie - senat, duduś i jak się wyrobią to z dniem 1 listopada wchodzi.
Z tego co czytałem - ta data jest wpisana po to żeby np jak sejm zagłosuje nawet 30 października + senat + duduś - to ustawa, nie będzie musiała czekać na publikacje w dzienniku ustaw, tylko od 1.11 od razu obowiązuje.

Ja tak jak napisałem - wg mnie policja od 1 listopada będzie mocno trzepać dyskoteki itp - wiedzą co gdzie się sprzedaje, sypie itp. Będzie ogromna nagonka. Noszenie przy sobie od 1.11 nawet na imprezę - będzie totalną nieodpowiedzialnością.
Wchodzenie z kolegami do kibelka we 2-3 osoby - to proszenie się o zawinięcie od razu.
Teraz niebiescy wiedzą że 90% towaru jest legalne i więcej mają roboty papierkowej niż to wszystko znaczy.
Wszystkie testy substancji prowadzone są poza granicami RP! Moje posty to fikcja, sny i nie mają nic wspólnego z rzeczywistością. Uważaj zanim przyjmiesz coś nielegalnego! Zastanów się 3 razy! Narkotyki i RC to zło!

Status:
TuTaIo
Dyso-sensei
Użytkownik
Reputacja: 85

Nieprzeczytany post autor: TuTaIo » 6 lata temu

Huh...
Dobrze, że ja z kolegami do kibelka nie wchodzę tylko z koleżankami :D
Jestem bezpieczny! :D

A tak z innej beczki... Jakby oni wpadli na genialny pomysł, że za posiadanie dopów moga dać mandat/grzywnę to dopiero by zaczęli trzepać :D Za każdego gramca Państwo Polskie by się bogaciło!

Status:
Fanfaranfa
Sniffiarz
Awatar użytkownika
Użytkownik
Reputacja: 153

Nieprzeczytany post autor: Fanfaranfa » 6 lata temu

Jestem w robocie ale mając przerwę oglądałem TVN24 gdzie marszałek senatu na konferencji prasowej mówił, że senat zajmie się ustawą o dopalaczach dzisiaj na zgromadzeniu.

Status:
Legend
Awatar użytkownika
Użytkownik

Fanfaranfa pisze:
6 lata temu
że senat zajmie się ustawą o dopalaczach dzisiaj na zgromadzeniu.
oglądaj - czekamy
Wszystkie testy substancji prowadzone są poza granicami RP! Moje posty to fikcja, sny i nie mają nic wspólnego z rzeczywistością. Uważaj zanim przyjmiesz coś nielegalnego! Zastanów się 3 razy! Narkotyki i RC to zło!

Status:
Gandalf
Wynalazca NZT
Awatar użytkownika
Gandalf
Reputacja: 2036

Nieprzeczytany post autor: Gandalf » 6 lata temu

To dzisiaj jest zgromadzenie senatu już?
ZABRONIONE pisanie o: metodach, czasie i kraju wysyłki czy płatności; szczegółach pakowania, nazwach sklepów spoza forum lub innych forach.
Orientacyjna liczba dni lotu/oczekiwania - dozwolona. Daty/dni tygodnia - zabronione!
NIE porównuj sklepów w działach partnerskich. Nie pytaj tam o produkty, których sklepy nie oferują. Są od tego inne działy!
NIE piszemy treści w stylu ktoś coś pomoże czy sprzeda, forum to nie ogłoszenia!
NIE linkuj obrazków! Każdy wrzucany obrazek musi zostać osadzony w odpowiednich tagach lub jako załącznik.
Poradnik dodawania zdjęć | How to add photos?
Rangi na forum | Ranks on forum
Awans na pełnoprawnego użytkownika | Promotion to a full-fledged user
Jak pisać opinie? | How to write reviews?
Zakaz promocji i pisania o marketach z deep webu. | Prohibition of promotion and writing about deep web stores.

Status:
GrzybeQ
B-K Zwierz
Awatar użytkownika
chlorczak
Reputacja: 724

Nieprzeczytany post autor: GrzybeQ » 6 lata temu

Ten post ma wysoką reputację.

Gandalf pisze:
6 lata temu
To dzisiaj jest zgromadzenie senatu już?
Tak, ostatnie i potem dopiero we wrześniu. No to klepną tak jak zapowiadali tylko obostrzenia wchodzą 1 listopada.

Status:
MaKaVeliX
Ssak
Użytkownik
Reputacja: 24

Nieprzeczytany post autor: MaKaVeliX » 6 lata temu

Status:
fenyloetylo
Ssak
Awatar użytkownika
Użytkownik
Autor tematu
Reputacja: 14

Nieprzeczytany post autor: fenyloetylo » 6 lata temu

Dzięki za odpowiedzi.

W tej chwili jak dla mnie zostają znaki 2 zapytania:

Czy od 1 listopada 2018 będą zabronione wszystkie RC oparte na szkieletach takich jak amfetaminy, fenetyloaminy, tryptaminy, beta-ketony, kanabinoidy i pochodne fentanylu czy jednak najpierw nielegalne staną się 42 substancje z wykazu Ministra Zdrowia a potem stopniowo będą dochodzić następne. Gość w filmiku wyżej (5:05) ma wątpliwości co do tego.

Czy będą w sprzedaży substancje zastępcze czyli legalne do posiadania z karą administracyjną za handel? Są w ogóle takie które nie są oparte na ww. szkieletach a mają działanie psychoaktywne zbliżone do obecnych RC?

Z tego co czytałem o sytuacji po globalnym banie z 2016 w UK na rynku nie zostało nic legalnego. Ludzie sprowadzają z innych krajów EU, Chin lub Indii.

Na stronie 67 jest wykaz szkieletów:
https://legislacja.rcl.gov.pl/docs//2/12305303/12472204/12472205/dokument347413.pdf

Status:
GrzybeQ
B-K Zwierz
Awatar użytkownika
chlorczak

fenyloetylo, Całkowicie to inaczej będzie działać. Nie będą banowane grupy substancji tylko konkretne substancję. Będzie się to odbywało w tempie ekspresowym, za pomocą rozporządzenia ministerstwa zdrowia. Teraz było tak, że jest wykaz szkodliwych substancji np. 4-cmc i prawie wszystko co jest teraz w sprzedaży, ale nie są one w wykazie narkotyków. Dlatego można było handlować. Żeby jakąś subst. uznać za narkotyk to trzeba było się namęczyć legislacyjnie. Teraz dalej to nie będą subst. włączone do listy narkotyków, tylko na mocy nowej ustawy nawet za posiadanie subst. groźnych dla zdrowia będzie 1rok na 3. Sanepid będzie robił wykaz co tydzień więc wprowadzanie nowych subst. nie będzie miało najmniejszego sensu bo będą one legalnie przez 7 dni czy tam w ile zostaną dodane. Zostanie w ten sposób ominięty problem z prawem analogowym, ale będzie można za to dodawać co tydzień do karanej list np. 1000 nowych substancji.
Oczywiście niektórzy mędrkują, że ta ustawa nie jest do końca konstytucyjna itp. Wystarczy popatrzeć co się dzieje teraz z Trybunałem Konstytucyjnym czy Sądem Najwyższym i to kończy to mędrkowanie.

Status:
OomAmee
B-K Zwierz
Awatar użytkownika
OomAmee
Reputacja: 953

Nieprzeczytany post autor: OomAmee » 6 lata temu

Ciekawe, czy koleś z Wiem co ćpiem ma konto na Dopku :)
A po nocy przychodzi dzień
A po burzy spokój

Status:
fenyloetylo
Ssak
Awatar użytkownika
Użytkownik
Autor tematu
Reputacja: 14

Nieprzeczytany post autor: fenyloetylo » 6 lata temu

GrzybeQ, o tą informację mi chodziło:
GrzybeQ pisze:
6 lata temu
Sanepid będzie robił wykaz co tydzień więc wprowadzanie nowych subst. nie będzie miało najmniejszego sensu bo będą one legalnie przez 7 dni czy tam w ile zostaną dodane.
To co napisałeś jest sprzeczne z tym co można przeczytać na wolnamolekula.info we wpisie z 4 lipca 2018:
Murti-Bing po dekadzie obserwacji tego co dzieję się na scenie research chemicals i branż pokrewnych doczekał się wreszcie prawa analogowego w Polsce.
Zaskakująca jest konstrukcja samego rozporządzenia. Znajduje się w nim wykaz środków odurzających, środków psychotropowych, nowych substancji psychoaktywnych i uwaga niespodzianka (!!!!!!) wykaz zabronionych „szkieletów” i ich modyfikacji. Jest to na tyle ogólna konstrukcja, że za jednym razem zakazane staną się wszystkie amfetaminy, fenetyloaminy, tryptaminy, beta-ketony, kanabinoidy i pochodne fentanylu.
Wykaz szkieletów można znaleźć w projekcie rozporządzenia na stronie 67.

Nie wiem jaki jest stan faktyczny w tej kwestii dlatego szukam, pytam. Załóżmy że prawdziwa jest wersja o której napisałeś. Wtedy kluczowy jest czas wydawania rozporządzeń Ministra Zdrowia. Do tej pory pojawiały się co 9-12 miesięcy i poprzedzone były opinią tej ekipy o długiej nazwie która z kolei działała na podstawie danych z Sanepidu. Czy to możliwe żeby ten proces przyspieszył aż tak bardzo że nowe substancje nie będą miały przynajmniej pół roku życia rynkowego?

Co do konstytucyjności to chodzi o zasadę nullum crimen sine lege, zawarta w art. 42 ust. 1 Konstytucji RP która oznacza że czyn zabroniony pod groźbą kary musi być określony i przewidziany w ustawie obowiązującej w czasie jego popełnienia. Obrońcy nowelizacji mówią że znamiona czynu będą określone w ustawie o przeciwdziałaniu narkomani a tylko wykaz konkretnych substancji w rozporządzeniu. Przeciwnicy mówią że precyzyjne znamiona czynu włącznie z wykazem substancji powinny być w ustawie tak jak to było robione do tej pory. Stanowisko Helińskiej Fundacji Praw Człowieka. Druga sprawa to że Polska musiała zastosować się do wytycznych UE co do szybkości reagowania na zmieniającą się sytuację na rynku substancji psychoaktywnych ale nie musiała wprowadzać penalizacji. W obecnym klimacie politycznym obie kwestie raczej zostaną zignorowane.

Status:
Gargameli
Wynalazca NZT
Awatar użytkownika
nIePoCzYtAlNa
Reputacja: 3408

Nieprzeczytany post autor: Gargameli » 6 lata temu

Możemy gadać, możemy gdybać... ale w Naszym kraju obywatel to nic nie znacząca istota. Politycy (nie ważne z jakiej frakcji) jak dorwali się do koryta tak łatwo go nie opuszczą. I choćby nowymi przepisami "kot wycierał du...ę" to "ONI" nawet nie mając racji będą Ci wpierali, że ją mają. Na tym polega polityka. Ogłupianie ludzi sztuczną nagonką na RC w moim odczuciu ukazuje jedynie bezradność Państwa w przedmiotowym problemie. Nie potrafią sobie poradzić to banują wszystko po kolei. A wystarczyło z głową usystematyzować i poniekąd kontrolować!

Reasumując temat jest zamiatany pod dywan, a problem jak był tak pozostanie.
ZABRONIONE pisanie o: metodach, czasie i kraju wysyłki czy płatności; szczegółach pakowania, nazwach sklepów spoza forum lub innych forach.
Orientacyjna liczba dni lotu/oczekiwania - dozwolona. Daty/dni tygodnia - zabronione!
NIE porównuj sklepów w działach partnerskich. Nie pytaj tam o produkty, których sklepy nie oferują. Są od tego inne działy!
NIE piszemy treści w stylu ktoś coś pomoże czy sprzeda, forum to nie ogłoszenia!
NIE linkuj obrazków! Każdy wrzucany obrazek musi zostać osadzony w odpowiednich tagach lub jako załącznik.
Poradnik dodawania zdjęć | How to add photos?
Rangi na forum | Ranks on forum
Awans na pełnoprawnego użytkownika | Promotion to a full-fledged user
Jak pisać opinie? | How to write reviews?
Zakaz promocji i pisania o marketach z deep webu. | Prohibition of promotion and writing about deep web stores.

Status:
GrzybeQ
B-K Zwierz
Awatar użytkownika
chlorczak

Gargameli, fenyloetylo, Oboje macie racje. Co do tego prawa analogowego to niby ono jest zapisane, ale w ogóle nie jest potrzebne bo będą te tygodniowe rozporządzenia. Nikt ci niczym nie będzie handlował wiedząc, że za 7 dni może za to beknąć na 12 lat i tyle. To załatwia sprawę.
Gargamel jednak co by nie mówić to ten ham Stonoga był prorokiem.

Status:
TuTaIo
Dyso-sensei
Użytkownik
Reputacja: 85

Nieprzeczytany post autor: TuTaIo » 6 lata temu

Nie jest tak, że będą dodawać coraz to nowsze substancje tylko maja podobno banować całe rdzenie.
Nie wiem dokładnie jak to sobie wymyślili ale zbanowanie rdzeni automatycznie banuje wszystkie analogi. Czyli musiało by się pojawić coś zupełnie nowego.

Ja nie ukrywam, że rzygam obecnymi RC. Z jednej strony syf i trutki po których ludzie się przekręcają a z drugiej strony wałek na wałki i sprzedawanie sortów które nie działają jak powinny albo nie działają wcale. Mnie z jednej strony cieszy to, że 3/4 dzieciaków straci dostęp do tego syfu który obecnie lata w necie (bo nie każdy dzieciak zna osiedlowego sebe-dillera) a z drugiej strony gdzieś tam mam cichą nadzieję, że W KOŃCU pojawi się coś nowego, świeżego, lepszego niż te chlory którymi się już chyba wszyscy przejedli. W końcu technologia i nauka idą ciągle do przodu ;) Może gdzieś tam jakiś Chińczyk właśnie pracuje nad nową substancją, która będzie "około 10 tysięcy razy mocniejsza" niż mefedron :lol:

W tym projekie mnie zastanawia też jedna rzecz. Krajowy Rejestr Ćpaków :D Każda wizyta w szpitalu albo zgon po dopalaczach ma być z automatu gdzieś tam zgłaszany, przekierowywany. Więc teoretycznie jak raz pójdziesz do szpitala bo złapiesz krzywy lot to masz łatkę ćpuna i możesz być nawet kierowany na leczenie. I tutaj mnie zastanawia jeden temat... :D
Czy dzieciaki nie będą ćpać bo będą się bały, że trafią do szpitala i zostaną skatalogowani...
Czy dzieciaki będą ćpać ale będą umierać bo jak złapią krzywy lot to będą się bały jechać do szpitala żeby nie być skatalogowani...
Taka rozkmina :D

Status:
TenTamten
Psychonauta
Awatar użytkownika
Newbie
Reputacja: 57

Nieprzeczytany post autor: TenTamten » 6 lata temu

5F nie zbanowali jest dobrze :)

Status:
Legend
Awatar użytkownika
Użytkownik

Jednak sejm zrobił kuku.

"Sejm przyjął nowelizację ustawy o przeciwdziałaniu narkomanii, dzięki której dopalacze będą traktowane na równi z narkotykami"
20.07.2018
https://www.gov.pl/zdrowie/sejm-przyjal-nowelizacje-ustawy-o-przeciwdzialaniu-narkomanii-dzieki-ktorej-dopalacze-beda-traktowane-na-rowni-z-narkotykami

Senat też przyjął
http://www.politykazdrowotna.com/34765,senat-komisja-zdrowia-nie-wnosi-poprawek-do-ustawy-o-tzw-dopalaczach

Więc tylko prezydent.
I od 1 listopada zaczynamy