wezwania

Dział poruszający prawne kwestie użytkowania używek. Pytania dotyczące legalności i statusu prawnego.
Status:
liqud
Sniffiarz
Awatar użytkownika
Newbie
Reputacja: 25

wezwania

Nieprzeczytany post autor: liqud » 5 lata temu

Ostatni post z poprzedniej strony:

Ona85gw pisze:
5 lata temu
Furkas,
Powiedziałabym prawdę, że "szmaciarz" pożyczył telefon, bo musiał coś załatwić, a jego akurat się rozładował. Ty jako dobry kolega pożyczyłes. Jeśli uważasz, że kolega z premedytacją Cię wystawił, to w imię czego masz być fer..
Pozdrawiam
Odmów składania wyjaśnień :)

Status:
Furkas
Szczur
Newbie
Reputacja: 6

wezwania

Nieprzeczytany post autor: Furkas » 5 lata temu

No dobra, lecę dalej z tematem. Powiedzcie mi proszę, tyle razy tu było wspomniane że niebiescy sprawdzają ip, strony logowania itp. Ale czy to może posłużyć do stawiania zarzutów? W końcu adres IP w większości nie wskazuje nawet urządzenia z jakiego cokolwiek przeglądaliśmy. Tak samo z przeglądaniem. Czy wejście na stronę jakiegoś np sklepu to rzecz zabroniona? Tak teraz dywaguję.

I drugie pytanie. Załóżmy że płatność zrealizowaliśmy z naszego konta ale za pośrednictwem kantoru btc. Poza informacją na jaki portfel zostały przelane środki, nie ma informacji za co płaciliśmy. Czy takie coś też już może stanowić dowód że coś zrobiliśmy nie tak?

Status:
Wizzair
Wściekły wąż
Awatar użytkownika
Użytkownik
Reputacja: 720

wezwania

Nieprzeczytany post autor: Wizzair » 5 lata temu

Furkas pisze:
5 lata temu
tyle razy tu było wspomniane że niebiescy sprawdzają ip, strony logowania
Kto o tym wspominał?

Po co znów komplikujecie?
Na teraz wtopa to jak zgarną Ci pake lub płacisz z własnego konta.
Jak interesuje się rc od prawie 6 lat tak nie widziałem, żeby psy sprawdzały IP klientów i po tym ich szukały.

Dodano po 1 minucie 54 sekundach:
Xii pisze:
5 lata temu
Nie wydaje mi się, żeby aż tak skrupulatnie szukali kogoś po IP...

Dobrze, że zmienne ip mam
Jasne, że to bzdura.

Dodano po 1 minucie 2 sekundach:
Furkas pisze:
5 lata temu
No właśnie sęk w tym że sprawdzają. Potwierdzone z pewnych źródeł. Zmienne IP nic nie daje. Telefon też ma zmienne IP a dane są łatwe do sprawdzenia.
Ty w ogóle wiesz o czym Ty piszesz?
Raczej nie.

Status:
Furkas
Szczur
Newbie

wezwania

Wizar - no właśnie staram się mą wiedzę uporządkować bo nadmiar informacji przyprawia o zawroty głowy :)

Ale po kolei. Piszesz że na teraz "wtopa" to jak zgarną ci pakę... rozumiem jeśli paka jest na Twoje prawdziwe dane, tak? A jeżeli jest na "fake" a jedyny związek jaki może Cię łączyć z paką to sprawdzenie tracku np z własnego telefonu, kompa bez żadnych ochraniaczy typu vpn itp?

"Jeśli płacę z własnego konta" rozumiem że w tym wypadku wtopa jeśli podaję za co płacę tak? Bo np przelew z tytułem np "Wpłata" nie określa za co płaciłem.

Status:
Legend
Legendarny kosiarz ścieżek
Awatar użytkownika
Użytkownik
Reputacja: 1490

wezwania

Nieprzeczytany post autor: Legend » 5 lata temu

Wizzair, teraz niewiem czy ty z nich robisz sobie jaja ;P czy naprawdę sądzisz że zmienne IP w telefonie/ komputerze - uratuje kogokolwiek przed identyfikacją?
Wszystkie testy substancji prowadzone są poza granicami RP! Moje posty to fikcja, sny i nie mają nic wspólnego z rzeczywistością. Uważaj zanim przyjmiesz coś nielegalnego! Zastanów się 3 razy! Narkotyki i RC to zło!

Status:
Wizzair
Wściekły wąż
Awatar użytkownika
Użytkownik

wezwania

:lol: josiek, no to mielibyśmy przełom na miarę akcji hyperion.
Widziałeś, żeby kogoś namierzano po IP?
Ja siedzę w tym 6 lat i przetrwałem upadki największych, łącząc się z ich sklepami z IP telefonu.
Tak samo zamawiałem paczki itd.

Jasne jest to do zrobienia i tego nigdzie nie zanegowalem.
Może psy tak namierzają dużych graczy, wróć duzi gracze działają inaczej (tu w grę wchodzą słupy itd).

Tak więc w ogóle nie zaprzatalbym sobie głowy namierzaniem po IP czy innymi bzdurami.

Status:
Furkas
Szczur
Newbie

wezwania

Wizar - to ci powiem że na chwilę obecną trochę się to zmieniło. Informacja z bardzo pewnej ręki, teraz nawet paka z 5g nielegalnej substancji trafia na biurko psa który: jak jest bardzo ambitny, zaczyna węszyć wykorzystując wszelkie możliwe kanały (w praktyce, tego typu sprawy lądują do świeżaków pełnych ikry, którzy chcą się wykazać), druga opcja, jest leniwy i ma poważniejsze sprawy na głowie więc to olewa.

Status:
Wizzair
Wściekły wąż
Awatar użytkownika
Użytkownik

wezwania

:lol: i mam Ci wierzyć na "kumate info z pierwszej ręki"?
Nie rób jak, ok 150-200 paczek w tygodniu wysyłają najwięksi. Sklepów niech będzie 5-6 to daje nam samych zamawiających ok 1000 ludzi/w tydzien

Nie wiem skąd weźmiesz ludzi do tak szeroko zakrojonej akcji.

Sprawa była już wyjaśniana dawno temu.
W kierunku zwykłych cpunkow którzy ściągają parę gram nikt nie będzie angażować demonów i setek policjantów.
Przy takich schematach pracy jak obecni vendorzy (siatka ludzi niepowiązanych ze sobą - nie będę tego opisywać szczegółowo) szansa na ich usadzenie nikła.

Nadal nie wiem jakby to miało wygladac.? Pies się budź rano, w głowie ma numer paczki i po nim znajduje winnego?

Status:
Legend
Awatar użytkownika
Użytkownik

wezwania

Wizzair,
Ja siedzę dłużej w IT i uwierz mi... często IP pomagają w sprawie - wskazując że pozwany może mówić nieprawdę....

Dla przykładu ;) pierwsze z brzegu
https://www.saos.org.pl/judgments/272578
wyszukajcie w tekscie zdanie "adres IP" - a zacznie się magia ;) (to pierwszy wynik, oczywiście możecie pokopać głebiej)
Uwierzcie mi - zbieranie adresów IP - niebiescy mają opanowane idealnie - idzie pismo do admina z konkretnymi zapytaniami, kto z jakiego adresu wtedy i wtedy albo osoba
Wizzair pisze:
5 lata temu
Ja siedzę w tym 6 lat i przetrwałem upadki największych, łącząc się z ich sklepami z IP telefonu.
Tak samo zamawiałem paczki itd.
Ponieważ nie zostałeś złapany na gorącym uczynku lub twój adres nie mógł być jednoznacznie powiązany.... Przecież na sklepy logują się tysiące różnych adresów.

Ale taki track... Ile adresów zaloguje się pod ten konkretny track ? ? :)

Dodano po 37 sekundach:
Wizzair pisze:
5 lata temu
Pies się budź rano, w głowie ma numer paczki i po nim znajduje winnego?
jeżeli paka jest zwinięta ? na granicy ? to ma numer paczki :)

Dodano po 14 minutach 3 sekundach:
Wizzair pisze:
5 lata temu
W kierunku zwykłych cpunkow którzy ściągają parę gram nikt nie będzie angażować demonów i setek policjantów.
Przy takich schematach pracy jak obecni vendorzy (siatka ludzi niepowiązanych ze sobą - nie będę tego opisywać szczegółowo) szansa na ich usadzenie nikła
Tutaj się zgadzam... wszystko zależy od wielkości wykroczenia... jak jesteś spokojny, nikomu nie wadzisz, nie przyznajesz się + zamówienie małe - to po drugiej stronie też odpuszczą bo środki uruchomione przeciwko Tobie,będą niewspółmierne do wagi czynu
Wszystkie testy substancji prowadzone są poza granicami RP! Moje posty to fikcja, sny i nie mają nic wspólnego z rzeczywistością. Uważaj zanim przyjmiesz coś nielegalnego! Zastanów się 3 razy! Narkotyki i RC to zło!

Status:
Furkas
Szczur
Newbie

wezwania

No i mamy pierwsze kontrowersyjne pytanie - ile to jest zamówienie małe? 5? 10? 15g? W świetle prawa nie ma ustawionych widełek. A w tej materii też zaczyna już się robić wesoło.

Status:
fajniejest
Blister
Newbie
Reputacja: 1

wezwania

Nieprzeczytany post autor: fajniejest » 5 lata temu

Wezwanie może nastąpić z dwóch przyczyn:

1) Przejęcie fizyczne paczki, która zawiera adres doręczenia. Pod ten adres może być wjazd KAS na legitymację, aby zrewidować dom/mieszkanie pod kątem posiadania substancji. Podejrzewam, że aktualna selekcja paczek ma głębsze podłoże - może EUROPOL ma jakąś akcję wymienioną w handlarzy RC ? Niestety rutyna zabija i sklepy zapewne bawią się w jeden utarty schemat, który pozwala na identyfiakcję sposobu wysyłki jak i samej paczki.

2) Współpraca sklepu - chyba najgorszym co można zrobić to podawać swój adres/dane, które bezpośrednio zapisywane są w bazie SQL danego sklepu. Wtedy po przejęciu serwera albo zatrzymaniu skruszonego administratora, taka baza to złoty strzał dla służb. NIGDY nie korzystajcie z takich rozwiązań. Adres najlepiej wysyłać w jednorazowej wiadomości (np. privnote.com, choć bardziej polecam viacry.pt).

W takiej bazie SQL są też zamówienia, które zawierają kwoty, gramatury... Dowód poszlakowy co najmniej :)

Samo konto bankowe to w sumie przypał, bo założę się, że żaden vendor nie ma 1 rachunku dla 1 klienta. A po zapoznaniu się z numerem rachunku, można sprawdzić historię przelewów.

Z fartem

Status:
Legend
Awatar użytkownika
Użytkownik

wezwania

fajniejest pisze:
5 lata temu
2) Współpraca sklepu - chyba najgorszym co można zrobić to podawać swój adres/dane, które bezpośrednio zapisywane są w bazie SQL danego sklepu. Wtedy po przejęciu serwera albo zatrzymaniu skruszonego administratora, taka baza to złoty strzał dla służb. NIGDY nie korzystajcie z takich rozwiązań. Adres najlepiej wysyłać w jednorazowej wiadomości (np. privnote.com, choć bardziej polecam viacry.pt).
niestety tutaj jedną pełną bazę danych mają... od darka ;(
I miał 1 konto, wszystko na jednym kompie + cała historia :(

Status:
fajniejest
Blister
Newbie
Reputacja: 1

wezwania

Nieprzeczytany post autor: fajniejest » 5 lata temu

josiek pisze:
5 lata temu

niestety tutaj jedną pełną bazę danych mają... od darka ;(
I miał 1 konto, wszystko na jednym kompie + cała historia :(
Nie wiem co to dark, ale tak się kończy nieostrożne prowadzenie się.

Jeżeli robić przelew, to w punkcie, który nie ma kamer - na wydrukowanym poleceniu zapłaty.

Status:
Wizzair
Wściekły wąż
Awatar użytkownika
Użytkownik

wezwania

josiek, Ty serio czytasz o czym piszesz ?
O tym, że psiarskie uruchamiają cała procedurę w sprawie kliknięcia w link śledzenia?

A te potwierdzenia info to przywodzą na myśl to psiarskie gadanie o tym, że mają wszystko od vendora x.
Wszyscy tym żyli.
A ja wchodzę i pytam, czy pan pies ma na swojej liście 4wcw - "oczywiście, że jest".

Fakt jest taki, że psy gonią tylko takich co płacą z własnego konta/podaja swój nr kom/podaja swój adres/ktoś nas wjebal.

Resztę traktowałbym jako s-f.
Wyjątkiem są akcje europolu - ale tam w grę wchodzą albo potężne piniadze albo opio.

Dodano po 54 sekundach:
josiek pisze:
5 lata temu
niestety tutaj jedną pełną bazę danych mają...
Mają tylko wszystkie potwierdzenia.
Nic więcej.

Status:
Feszek
Odkurzacz
Newbie
Reputacja: 258

wezwania

Nieprzeczytany post autor: Feszek » 5 lata temu

Wizzair, jeśli mowa o darku to moja nie tylko potwierdzenia wpłaty, mają także od INPOSTU numery przesyłek.

Chyba że nie zrozumiałem to przepraszam za wtracenie swoich 5 groszy.

Status:
Wizzair
Wściekły wąż
Awatar użytkownika
Użytkownik

wezwania

Feszek pisze:
5 lata temu
jeśli mowa o darku to moja nie tylko potwierdzenia wpłaty, mają także od INPOSTU numery przesyłek.
Sorry złe napisałem - mają potwierdzenia nadan przesyłek i konta na które wpływała kasa.