Ostatni post z poprzedniej strony:
metadata remouver pobierz
Nie ukrywam, mnie też zaciekawiło fałszowanie danych EXIF zdjęcia.
A więc, podał narzędzia takie jak ExifTool (którego używa się w wierszu poleceń) lub Metability QuickFix który nie jest mi znany więc użyłem exiftoola do tego eksperymentu. Pewnie dla większości z was to będzie za dużo zachodu i wolicie usunąć wszystkie dane EXIF niż je fałszować, ale napewno znajdziecie inne lepsze dla was programy do edycji EXIFówNajlepszym sposobem na zabezpieczenie swojej prywatności w danych EXIF zdjęcia jest usunięcie ich całkowicie lub zmiana ich na fałszywe. Aby to zrobić, możesz skorzystać z narzędzi do edycji metadanych EXIF, takich jak ExifTool lub Metability QuickFix.
Oto kilka kroków, które możesz podjąć, aby zfałszować dane EXIF na swoim zdjęciu:
1. Usuń wszystkie dane EXIF: Możesz całkowicie usunąć dane EXIF ze swojego zdjęcia za pomocą narzędzia do edycji metadanych EXIF, takiego jak ExifTool lub Metability QuickFix. Pamiętaj, że ta opcja usunie wszystkie dane EXIF, w tym datę i czas wykonania zdjęcia oraz informacje o aparacie i ustawieniach.
2. Zmień datę i czas: Jeśli chcesz zachować niektóre dane EXIF, takie jak rozdzielczość zdjęcia i nazwę aparatu, ale chcesz zabezpieczyć swoją prywatność, możesz zmienić datę i czas wykonania zdjęcia. Możesz to zrobić również za pomocą narzędzi ExifTool lub Metability QuickFix.
3. Zmień lokalizację: Jeśli zdjęcie zostało wykonane z GPS-em, dane EXIF mogą zawierać informacje o lokalizacji, w której zostało wykonane zdjęcie. Aby zabezpieczyć swoją prywatność, możesz zmienić te dane na fałszywe lub usunąć je całkowicie.
4. Zmień nazwę aparatu: Możesz również zmienić nazwę aparatu na fałszywą. Jest to przydatne, jeśli chcesz zabezpieczyć swoją prywatność przed osobami, które mogą uzyskać dostęp do informacji o aparacie, którym zrobiłeś zdjęcie.
Pamiętaj, że fałszowanie danych EXIF może być nielegalne w niektórych jurysdykcjach, szczególnie jeśli robisz to w celu oszustwa lub wprowadzenia w błąd. Upewnij się, że zgodzisz się z lokalnymi przepisami i korzystaj z tych technik tylko w celach prywatnych i legalnych.
Kod: Zaznacz cały
exiftool -GPSLatitude="52.215933" -GPSLatitudeRef="N" -GPSLongitude="21.0118" -GPSLongitudeRef="E" DSCN0010-falszowanieExif.jpg
exiftool -GPSDateStamp="1337:00:00" DSCN0010-falszowanieExif.jpg
exiftool -Make="Fałszowany producent aparatu" DSCN0010-falszowanieExif.jpg
exiftool -Model="Jakiś super zajebisty model aparatu" DSCN0010-falszowanieExif.jpg
Osobiście nie posiadam Chromebooka więc nie mam jak sprawdzić czy jedna z aplikacji którą zaraz podam będzie napewno działać, ale jeżeli posiadasz na nim Sklep Google Play, no to możesz spróbować zainstalować aplikację "Photo Exif Editor - Metadata" od dewelopera "Banana Studio": https://play.google.com/store/apps/details?id=net.xnano.android.photoexifeditor . Sprawdzałem ją chwilkę temu na telefonie z Androidem i faktycznie usuwa wszystkie dane EXIF.
Nie ma sprawy! W dziedzinie informatycznej, służę pomocą