Zdjęcia na forum - WAŻNE !!!

Porady i sugestie na temat bezpieczeństwa w sieci oraz informacje jak pozostać w niej anonimowym.
Status:
kondix
Narkotykacz
Użytkownik
Reputacja: 57

Nieprzeczytany post autor: kondix » 1 rok temu

Ostatni post z poprzedniej strony:

white_nochal pisze:
1 rok temu
Ja też bym wolał na telefon bo na kompie mało jestem
metadata remouver pobierz

Status:
karabin77
Blister
Newbie
Reputacja: 1

Nieprzeczytany post autor: karabin77 » 1 rok temu

kondix pisze:
1 rok temu
white_nochal pisze:
1 rok temu
Ja też bym wolał na telefon bo na kompie mało jestem
metadata remouver pobierz
Chyba remover. :lol:

Status:
nr 2798
Szczur
Awatar użytkownika
Newbie
Reputacja: 3

Nieprzeczytany post autor: nr 2798 » 1 rok temu

Nie wiedzialem ze te dane trzeba kasowac

Status:
Mati89
Sniffiarz
Awatar użytkownika
Newbie
Reputacja: 5

Nieprzeczytany post autor: Mati89 » 1 rok temu

Mówię wam żeby kasować exify bo bardzo dużo niebezpiecznych jest danych w nich.

Status:
Kleopatra
Narkotykacz
Awatar użytkownika
Moderator
Reputacja: 79

Nieprzeczytany post autor: Kleopatra » 1 rok temu

Hej :)
Bardzo przydatny post. Znalazłam również w Internecie informację, że te dane można zmienić i sfałszować podając inne. Nie wiem jak to zrobić i sama nigdy tego nie robiłam ale może ktoś się tym zainteresuje. Teraz w dobie AI i ChatówGPT można wszystko. :?

Status:
m3xir
Opiowrak
Awatar użytkownika
Użytkownik
Reputacja: 87

Nieprzeczytany post autor: m3xir » 1 rok temu

Kleopatra pisze:
1 rok temu
że te dane można zmienić i sfałszować podając inne.
Ooo a to dopiero ciekawe :D Tylko po co robic tyle zachodu? :D

Status:
blacked_out
Opiowrak
Awatar użytkownika
Newbie
Reputacja: 202

Nieprzeczytany post autor: blacked_out » 1 rok temu

Kleopatra pisze:
1 rok temu
Znalazłam również w Internecie informację, że te dane można zmienić i sfałszować podając inne. Nie wiem jak to zrobić i sama nigdy tego nie robiłam ale może ktoś się tym zainteresuje. Teraz w dobie AI i ChatówGPT można wszystko.
Nie ukrywam, mnie też zaciekawiło fałszowanie danych EXIF zdjęcia.

ChatGPT po zadaniu pytania które brzmi "Jak mogę zfałszować dane EXIF własnego prywatnego zdjęcia dla własnego bezpieczeństwa przed wysłaniem?" odpowiedział mi następująco:
Najlepszym sposobem na zabezpieczenie swojej prywatności w danych EXIF zdjęcia jest usunięcie ich całkowicie lub zmiana ich na fałszywe. Aby to zrobić, możesz skorzystać z narzędzi do edycji metadanych EXIF, takich jak ExifTool lub Metability QuickFix.

Oto kilka kroków, które możesz podjąć, aby zfałszować dane EXIF na swoim zdjęciu:

1. Usuń wszystkie dane EXIF: Możesz całkowicie usunąć dane EXIF ze swojego zdjęcia za pomocą narzędzia do edycji metadanych EXIF, takiego jak ExifTool lub Metability QuickFix. Pamiętaj, że ta opcja usunie wszystkie dane EXIF, w tym datę i czas wykonania zdjęcia oraz informacje o aparacie i ustawieniach.

2. Zmień datę i czas: Jeśli chcesz zachować niektóre dane EXIF, takie jak rozdzielczość zdjęcia i nazwę aparatu, ale chcesz zabezpieczyć swoją prywatność, możesz zmienić datę i czas wykonania zdjęcia. Możesz to zrobić również za pomocą narzędzi ExifTool lub Metability QuickFix.

3. Zmień lokalizację: Jeśli zdjęcie zostało wykonane z GPS-em, dane EXIF mogą zawierać informacje o lokalizacji, w której zostało wykonane zdjęcie. Aby zabezpieczyć swoją prywatność, możesz zmienić te dane na fałszywe lub usunąć je całkowicie.

4. Zmień nazwę aparatu: Możesz również zmienić nazwę aparatu na fałszywą. Jest to przydatne, jeśli chcesz zabezpieczyć swoją prywatność przed osobami, które mogą uzyskać dostęp do informacji o aparacie, którym zrobiłeś zdjęcie.

Pamiętaj, że fałszowanie danych EXIF może być nielegalne w niektórych jurysdykcjach, szczególnie jeśli robisz to w celu oszustwa lub wprowadzenia w błąd. Upewnij się, że zgodzisz się z lokalnymi przepisami i korzystaj z tych technik tylko w celach prywatnych i legalnych.
A więc, podał narzędzia takie jak ExifTool (którego używa się w wierszu poleceń) lub Metability QuickFix który nie jest mi znany więc użyłem exiftoola do tego eksperymentu. Pewnie dla większości z was to będzie za dużo zachodu i wolicie usunąć wszystkie dane EXIF niż je fałszować, ale napewno znajdziecie inne lepsze dla was programy do edycji EXIFów :)

Przechodząc do eksperymentu (na sam koniec tego pokażę różnice przed i po moim przykładowym zabiegu):

1. Pobrałem gotowe zdjęcie które posiada metadane EXIF jako przykładowe zdjęcie z repozytorium na GitHub'ie: https://github.com/ianare/exif-samples/tree/master/jpg pierwsze lepsze z katalogu 'gps'.

2.Jako iż używam systemu Linux na swoim laptopie a nie chciało mi się wstawać do kompa gdzie jest macOS i Windows obok siebie (bootcamp), to zrobiłem to na dystrybucji Artix Linux. Zainstalowałem ExifTool'a używając komendy `yaourt -S perl-image-exiftool` i przystąpiłem do edycji.

3. Podczas edycji zdjęcia, zmieniłem następująco współrzędne geograficzne GPS na środek Polski, datę i czas GPS (chciałem zmienić główny czas utworzenia zdjęcia ale coś ExifTool odmawiał posłuszeństwa a komendę dobrze wpisywałem) oraz producenta i model aparatu:

Komendy użyte:

Kod: Zaznacz cały

exiftool -GPSLatitude="52.215933" -GPSLatitudeRef="N" -GPSLongitude="21.0118" -GPSLongitudeRef="E" DSCN0010-falszowanieExif.jpg
exiftool -GPSDateStamp="1337:00:00" DSCN0010-falszowanieExif.jpg
exiftool -Make="Fałszowany producent aparatu" DSCN0010-falszowanieExif.jpg
exiftool -Model="Jakiś super zajebisty model aparatu" DSCN0010-falszowanieExif.jpg
Pierwsza komenda zmienia dane współrzędne GPS dla pliku o nazwie DSCN0010.jpg którego zmieniłem nazwę na DSCN0010-falszowanieExif.jpg dla późniejszego odróżnienia. Druga komenda zmienia datę dla GPS czyli nie główną datę i czas zdjęcia, próbowałem użyć komendy `exiftool -DateTime="2000:01:01 03:00:00" DSCN0010-falszowanieExif.jpg` ale nic się nie zmieniało, nie mam pojęcia dlaczego mimo tego że parametr i składnia była zgodna z tym jaki jest w zdjęciu. Trzecia komenda zmienia producenta aparatu a czwarta czyli ostatnia, zmienia model aparatu.

W ostateczności otrzymałem prawidłowy wynik podglądając sobie EXIFy w programie do wyświetlania zdjęć (Geeqie):

PRZED ZABIEGIEM:
zdjecie_z_exif-oryginal.png
zdjecie_z_exif-oryginal.png (142.99 KiB)
PO ZABIEGU:
zdjecie_z_exif-falszowane.png
zdjecie_z_exif-falszowane.png (148.73 KiB)
Jak widać, metadane które chciałem zmieniły się poprawnie na te zfałszowane przezemnie. Aczkolwiek moja uwaga brzmi tak:
Może to być żmudna robota, ponieważ danych EXIF w normalnych zdjęciach jest całkiem sporo i edycja tego może być zwyczajnie nudna i dużo bardziej pracochłonna niż zwykłe usunięcie całych metadanych EXIF używając takieo ExifCleaner'a. Dlatego to co wykonałem powyżej zamieszczam tylko w celach edukacyjnych :D

Status:
Enchi
Odkurzacz
Awatar użytkownika
EnchiM
Reputacja: 812

Nieprzeczytany post autor: Enchi » 1 rok temu

blacked_out, szacun że Ci się chciało ;) Dobra robota :)
„Łatwiej mieć zasady, kiedy jest się najedzonym".

ZABRONIONE pisanie o: metodach, czasie i kraju wysyłki czy płatności; szczegółach pakowania, nazwach sklepów spoza forum lub innych forach.
Orientacyjna liczba dni lotu/oczekiwania - dozwolona. Daty/dni tygodnia - zabronione!
NIE porównuj sklepów w działach partnerskich. Nie pytaj tam o produkty, których sklepy nie oferują. Są od tego inne działy!
NIE piszemy treści w stylu ktoś coś pomoże czy sprzeda, forum to nie ogłoszenia!
NIE linkuj obrazków! Każdy wrzucany obrazek musi zostać osadzony w odpowiednich tagach lub jako załącznik.
Poradnik dodawania zdjęć | How to add photos?
Rangi na forum | Ranks on forum
Awans na pełnoprawnego użytkownika | Promotion to a full-fledged user
Jak pisać opinie? | How to write reviews?
Zakaz promocji i pisania o marketach z deep webu. | Prohibition of promotion and writing about deep web stores.

Status:
drombooo
Szczur
Awatar użytkownika
Newbie
Reputacja: 2

Nieprzeczytany post autor: drombooo » 1 rok temu

Better to delete than mess around with some changes because it's labor-intensive

Status:
CzesioRC
Opiowrak
Awatar użytkownika
Użytkownik
Reputacja: 105

Nieprzeczytany post autor: CzesioRC » 1 rok temu

blacked_out, Jakby znać dane kogoś to można świnię w exifie podłozyć - dobrze myslę?

Status:
blacked_out
Opiowrak
Awatar użytkownika
Newbie

CzesioRC, Tak, dobrze myślisz :D W programach do edycji EXIFów można dodać nowe dodatkowe parametry do istniejących już EXIFów i możesz wpisać co tam tylko chcesz

Status:
Mati89
Sniffiarz
Awatar użytkownika
Newbie

blacked_out, Pytam sie czy znasz apki na chromebooka co dzialają w pełnym oknie i kasują exify te

Status:
blacked_out
Opiowrak
Awatar użytkownika
Newbie

Mati89 pisze:
1 rok temu
blacked_out, Pytam sie czy znasz apki na chromebooka co dzialają w pełnym oknie i kasują exify te
Osobiście nie posiadam Chromebooka więc nie mam jak sprawdzić czy jedna z aplikacji którą zaraz podam będzie napewno działać, ale jeżeli posiadasz na nim Sklep Google Play, no to możesz spróbować zainstalować aplikację "Photo Exif Editor - Metadata" od dewelopera "Banana Studio": https://play.google.com/store/apps/details?id=net.xnano.android.photoexifeditor . Sprawdzałem ją chwilkę temu na telefonie z Androidem i faktycznie usuwa wszystkie dane EXIF.

Gdy zainstalujesz aplikację, to musisz pozwolić na dostęp aplikacji do zdjęć na urządzeniu. Potem otwierasz zdjęcie w aplikacji i gdy się otworzy, w prawym górym rogu powinieneś mieć ikonę z przekreślonym napisem EXIF czyli " ̶E̶X̶I̶F̶" coś w tym stylu. Klikasz na ten przekreślony napis ̶E̶X̶I̶F̶ i zaznaczasz tą pierwszą opcję "Select the tags you want to remove:" co sprawi że powinny zaznaczyć się wszystkie opcję metadanych EXIF jakie tylko twoje zdjęcie posiada i na koniec musisz kliknąć ikonę zapisywania.

Po tym wszystkim EXIFy z twojego zdjęcia powinny być usunięte, możesz to sprawdzić wrzucając plik który przerobiłeś w tej aplikacji na stronę https://www.verexif.com/en/ i następnie klikając "View Exif". Jeżeli nie będziesz widział swojego modelu aparatu, lokalizacji, danych GPS tylko np. nazwę pliku, roździelczość i typ pliku albo wogóle nic ci się nie pokaże na stronie i wyrzuci błąd że nie znaleziono żadnych metadanych, to znaczy że wszystko działa.

Status:
Mati89
Sniffiarz
Awatar użytkownika
Newbie

blacked_out, Dzienkuję kolego bardzo

Status:
blacked_out
Opiowrak
Awatar użytkownika
Newbie

Mati89 pisze:
1 rok temu
blacked_out, Dzienkuję kolego bardzo
Nie ma sprawy! W dziedzinie informatycznej, służę pomocą :angel:

Ewentualnie jak powyższa aplikacja tobie nie zadziała, to możesz w ostateczności spróbować kasować EXIFy używając narzędzi dostępnych w internecie. Chociażby polecam https://everestpipkin.github.io/image-scrubber/ bo sam sprawdzałem i kasuje EXIFy oraz można przejrzeć cały kod źródłowy jak to narzędzie działa, czy też https://www.verexif.com/en/ :)

Status:
Karsten
Sniffiarz
Newbie
Reputacja: 122

Nieprzeczytany post autor: Karsten » 1 rok temu

blacked_out, A antywirus na windows który jest bezpieczny?