Odradzam korzystania z serwisu
4 coins, z którego sam dawno tem kilkukrotnie skorzystałem, bo był wygodny. Był tam "portfel", który nie należał do nas jak mogłoby się wydawać. Kiedy w pewnym momencie zażądali weryfikacji w postaci skanów dowodu osobistego i selfie z autografem na kartce dla nich, usunąłem konto. W odpowiedzi napisali, że i tak przez okres 5 lat będą przetrzymywać dane wszystkich transakcji, adresów portfeli odbiorców itd. więc nie znam gorszej opcji, z jakiej można skorzystać.
Dużo lepszym wyjściem, choć trochę droższym jest serwis
https://trade.kanga.exchange/. Tam na odpowiedniej giełdzie BTC/PLN kupujecie krypto, płacąc zwykłym przelewem bankowym, które następnie trafia na serwisowy "portfel", podobny do tego z 4 coins, a tam walutę możecie albo zamienić na inną albo przelać na swój własny już, końcowy portfel. Jeśli macie problem z kupnem krypto, dajcie znać, jestem w stanie pomóc.
Tak jak kolega wyżej polecił software'owy portfel
Electrum, ja również wam go polecam, ponieważ jest banalnie prosty w obsłudze, sprawdzony i bardzo bezpieczny. Nawet w przypadku utraty urządzenia z umieszczonym tam portfelem, możecie go odzyskać gdziekolwiek, łącznie ze zdeponowanymi tam środkami, posiadając tzw. "ziarno" czyli unikalny ciąg kilkunastu wyrazów. Sam z tego skorzystałem i działa.
Jedyną ceną jaką musicie zapłacić dokonując wypłaty z serwisowego "portfela" na własny, to prowizja dla Kanga wynosząca zależnie od kursu krypto od kilkudziesięciu do ok. stu złotych. Zachowujecie przy tym anonimowość i nikt tam nie chce znać waszych danych osobowych.