Tona Marihuany zabezpieczona w Trójmieście
Źródło: Pomorska Krajowa Administracja Skarbowa , Data : 16.04.2025
Prawie tonę marihuany zabezpieczyli funkcjonariusze Pomorskiej Krajowej Administracji Skarbowej. Kontener przypłynął do gdańskiego portu z Kanady. W środku miały być ekologiczne panele podłogowe. Czarnorynkowa wartość znalezionych narkotyków to prawie 20 mln zł.
Zgodnie z deklaracją w kontenerze, który przypłynął statkiem z Kanady, miały być drewniane ekologiczne panele podłogowe. Odbiorcą była firma z Polski. Kontener został prześwietlony skanerem RTG, a następnie skierowany do szczegółowej kontroli.
Link do artykułu : https://tvn24.pl/trojmiasto/gdansk-zamiast-ekologicznych-paneli-znalezli-tone-narkotykow-kontener-przyplynal-z-kanady-st8413351
Prawie tonę marihuany zabezpieczyli funkcjonariusze Pomorskiej Krajowej Administracji Skarbowej. Kontener przypłynął do gdańskiego portu z Kanady. W środku miały być ekologiczne panele podłogowe. Czarnorynkowa wartość znalezionych narkotyków to prawie 20 mln zł.
Zgodnie z deklaracją w kontenerze, który przypłynął statkiem z Kanady, miały być drewniane ekologiczne panele podłogowe. Odbiorcą była firma z Polski. Kontener został prześwietlony skanerem RTG, a następnie skierowany do szczegółowej kontroli.
Link do artykułu : https://tvn24.pl/trojmiasto/gdansk-zamiast-ekologicznych-paneli-znalezli-tone-narkotykow-kontener-przyplynal-z-kanady-st8413351

ekopanele premium.. gdyby nie skanery trojmiasto miałoby najbardziej wesole podłogi w europie xD
Tona to już konkretna ilość, przy takiej ilości trzeba uważać, bo jak widać skanery działają.
A mogli dzielić partiamiChampion63 pisze: ↑1 rok temuTona to już konkretna ilość, przy takiej ilości trzeba uważać, bo jak widać skanery działają.
Ps: Chyba, że to była "przykrywka" przed większą ilością. Żart oczywiście.
Czyli po prostu w gdańsku nie przechodzi żadna dostawa. Dziwne, że tego nie wiedzieli robiąc to na taką skalę.

Co się wtedy robi z taką maryśką ? Idzie na stracenie/spalenie?
Po przechwyceniu marihuany policja zabezpiecza ją jako dowód, a potem sąd decyduje, co dalej .
Najczęściej kończy się spaleniem.

Szkoda tylko, że nigdy nie ma pełnej przejrzystości co do tego, jak takie „utylizacje” wyglądają w praktyce. Przy takiej wartości na czarnym rynku aż się prosi, żeby ktoś po drodze nie uszczknął kawałka tortu.
Chinaplate, nie wiem jak wygladaja teraz, ale ta utylizacja jest najbardziej legendarna w narkotykowej historii Polski:
https://gryfinska.pl/artykul/z-archiwum-gg-o-tym-jak-wiskord-zalal-gmine-gryfino-afrykanskim-haszys-n1004934
https://gryfinska.pl/artykul/z-archiwum-gg-o-tym-jak-wiskord-zalal-gmine-gryfino-afrykanskim-haszys-n1004934
Zastanawia mnie, czy w Polsce kiedykolwiek ktoś realnie kontroluje emisje przy takim spalaniu. Tona to nie jest mała ilość.
Ty tak na powaznie bo mysle ze czasem z jajcem odpisujeszThunderHawk pisze: ↑10 mies. temuZastanawia mnie, czy w Polsce kiedykolwiek ktoś realnie kontroluje emisje przy takim spalaniu. Tona to nie jest mała ilość.
Krótko i na temat, tak dla jaj policzyłem bo też mi się wydaje, że ThunderHawk, tak to napisał, ale zabawię się w jego grę
Jeśli spalisz 1 tonę suchej biomasy konopi (załóżmy ~40–50% węgla w suchej masie), powstanie ok. 1,5–1,8 t CO₂
(liczenie: frakcja C × 44/12 → 0,4–0,5 × 3,67 ≈ 1,47–1,83 t CO₂).
Dla porównania, „zwykły” samochód benzynowy emituje ok. 120–180 g CO₂/km.
Tyle samo CO₂ co spalenie 1 t konopi wyemituje auto po ok. 8–15 tys. km:
przy 120 g/km: ~12,5–15 tys. km,
przy 150 g/km: ~10–12 tys. km,
przy 180 g/km: ~8–10 tys. km.
Jeśli spalisz 1 tonę suchej biomasy konopi (załóżmy ~40–50% węgla w suchej masie), powstanie ok. 1,5–1,8 t CO₂
Haha, Ty serio to wyliczyłeś. Mistrzem jesteś.z0cor pisze: ↑10 mies. temuKrótko i na temat, tak dla jaj policzyłem bo też mi się wydaje, że ThunderHawk, tak to napisał, ale zabawię się w jego grę![]()
W sumie śmieszne, ale wyliczenie jest jak najbardziej poprawne i pokazuje ciekawą rzecz: skala „ekologicznej grozy” w takich newsach bywa kompletnie od czapy. Tona biomasy brzmi medialnie jak koniec świata, a w przeliczeniu na CO₂ to poziom rocznego przebiegu jednego auta