Jak "mądrze" ćpać i nie mieć zjazdu - recepta i sposoby

Sprawdzone metody na regenerację organizmu oraz dyskusje na temat szkodliwości RC.
Status:
maleums
Narkotykacz
Awatar użytkownika
Newbie
Reputacja: 154

Nieprzeczytany post autor: maleums » 6 lata temu

Ostatni post z poprzedniej strony:

Wizzair, tia, ten temat z pulsometrem to standard. Dlatego ja zwykle zalecam mierzyć rano i wieczorem, z czego rano przed kawką przez 2 tygodnie.

Co do sensytyzacji - w tej dziedzinie królują papierosy, RCki - możliwe ale brak danych.

Natomiast co do alko - część ludzi, co ciekawe, ma problemy z sercem przez niedobór soli - zwracam na to uwagę bo zauważyłem, że polecasz sól potasową. Więc warto pamiętać, że potrzebujemy też sodu i to kilka gram dziennie (co przekłada się na ~8gram soli). Ja kiedyś w ramach sportu przesadziłem z potasem i magnezem i regularnie przez 3-4 budziłem się z bólem serca przy normalnych parametrach (mam pulsooksymetr i ciśnieniomierz) serducha. I się okazało, że mam niedobór sodu. Odkąd dojadam soli (normalnie, jak łoś czy sarna, sype se na rękę i zlizuje) - problemu zero.
I'm going slightly mad

Status:
Wizzair
Wściekły wąż
Awatar użytkownika
Użytkownik
Reputacja: 720

Nieprzeczytany post autor: Wizzair » 6 lata temu

maleums pisze:
6 lata temu
Co do sensytyzacji - w tej dziedzinie królują papierosy, RCki - możliwe ale brak danych.
A przypadkiem pochodne metkaatynonu nie sa agonistami rec nikotynoqych?
maleums pisze:
6 lata temu
Natomiast co do alko - część ludzi, co ciekawe, ma problemy z sercem przez niedobór soli - zwracam na to uwagę bo zauważyłem, że polecasz sól potasową. Więc warto pamiętać, że potrzebujemy też sodu i to kilka gram dziennie (co przekłada się na ~8gram soli).
Z tego co mi przekazano nadmiar sodu w diecie buduje tolerke na samego siebie.

Te tolerke zbija potas i np antagonisty 5ht3.
Fajnie tez dziala kapsaicyna w tej kwestii.

Z sodem sie nie obnosze bo jwst go sporo w produktach spozywczych.
A do tego sol potasowa to skrot myslowy bo de facro to sol o obnizonej ilosci sodu.
Niemam juz opakowania ale to nie jest tak, ze tam jest 80proc potasu.

Sam musialem wypijac 1.5 l soku pomidorowego (8gr sodu) i dojadac sod, problem rozwiazal potas ;)
maleums pisze:
6 lata temu
Ja kiedyś w ramach sportu przesadziłem z potasem i magnezem i regularnie przez 3-4 budziłem się z bólem serca przy normalnych parametrach (mam pulsooksymetr i ciśnieniomierz) serducha.
Moznaby spytac skazancow z usa ktoryym w zastrzyku smierci podaje sie chlorek potasu ale moga nie chciec z nami rozmawiac nt temat ;)
maleums pisze:
6 lata temu
Dlatego ja zwykle zalecam mierzyć rano i wieczorem, z czego rano przed kawką przez 2 tygodnie.
Z rana to ja miewalem 90/60 z pulsem 50 ;)
Kiedys to mi pielegniarka w pracy kawe parzyla i latala po batoniki.
Dopiero babka przy oddawaniu krwi doradzila, zeby sie tym nie przejmowac poki nie ma problemow.

btw
Ponoc rec nikotynowe to wszystko od adrenaliny przez sero az po dopamine.
Bez wzgledu na agoniste.
Tzn caly (wiekszosc) ukladu cholinergicznego jest nikotynozalezna, m.in dlatego niektórzy w dzm upatruja remedium na wszystko.

Zaprzeczysz? Potwierdzisz?

Poza tym, czy sensytyzacja to nie element cpania w ktorym minimalizuje/maksymalizuje sie efekt?
Bo z tego co ja rozumiem to sensetyzacja "zabija" pozytywne efekty podobnie jak downregulacja.
Tylko sensetyzacja wymaga mniej ligandu do zwiekszenia efektu a downregulacja zwiwkszenia dawki

Czyli jak ktos kurwi cmc to uboki rosna wraz ze wzrostem dawki...?

Status:
Morellxd
Dyletant
Newbie
Reputacja: 0

Nieprzeczytany post autor: Morellxd » 6 lata temu

Ja też przeważnie wypijalem kilka piw po badaniach ale nie jest to dobre bo głowa czasem boli i dziwnie jest.. A jak wale po przerwie min 2tyg to tego pierwszego dnia nie mogę wgle zasnąć siedzę cała noc obojętnie ile piwa wypije

Status:
krysztalowy
Dopaminator
Awatar użytkownika
Szeryf
Reputacja: 697

Nieprzeczytany post autor: krysztalowy » 6 lata temu

Morellxd, zasadniczo mieszanie dragów(czy to rc, czy klasyka, czy apteka) z alkoholem nie należy do najmądrzejszych rzeczy.
1) niepotrzebnie dodatkowo obciążasz organizm.
2) alkohol to depresant i zbija/osłabia stimy.
3) Jak jesteś naćpany, możesz wypić dużo więcej. A to sprawia, że i kac dużo większy. A nie zapominaj że jeszcze zejście dodatkowo cię czeka.
                                      Sleep to dream tonight
                    Fill the empty spaces that shadows left behind
             You and i will create a new world deep within our minds
Obrazek
Nulla dies sine linea

Status:
Morellxd
Dyletant
Newbie
Reputacja: 0

Nieprzeczytany post autor: Morellxd » 6 lata temu

Wiem wiem. Czasem piłem to piwo żeby zmniejszyć źrenice no i chęć zasniecia mimo wszystko jestem już starym użytkownikiem tych zabawek. Jakoś benzo mnie nie przekonuje chociaż wiem że dużo osób je stosuje ale jakoś mi wydaje się to gorsze połączenie.

Status:
Wizzair
Wściekły wąż
Awatar użytkownika
Użytkownik
Reputacja: 720

Nieprzeczytany post autor: Wizzair » 6 lata temu

Alkohol rozrzedza i tak juz rozrzedzona krew.
Do tego odwadnia i dziala hipoglikemizujaco.
No i kiedys badali to niszczy wypustki neuralne.

Tak wiec, smacznego ;)

Status:
Venoom
Odkurzacz
Awatar użytkownika
Newbie
Reputacja: 287

Nieprzeczytany post autor: Venoom » 6 lata temu

krysztalowy pisze:
6 lata temu
Morellxd, zasadniczo mieszanie dragów(czy to rc, czy klasyka, czy apteka) z alkoholem nie należy do najmądrzejszych rzeczy.
1) niepotrzebnie dodatkowo obciążasz organizm.
2) alkohol to depresant i zbija/osłabia stimy.
3) Jak jesteś naćpany, możesz wypić dużo więcej. A to sprawia, że i kac dużo większy. A nie zapominaj że jeszcze zejście dodatkowo cię czeka.
Ja tam nie widze ćpania stimów bez alko,dziwne ze nie mam tego "zejścia" ;) każdy organizm jest inny /

Status:
Venoom
Odkurzacz
Awatar użytkownika
Newbie

Wizzair pisze:
6 lata temu
Alkohol rozrzedza i tak juz rozrzedzona krew.
Do tego odwadnia i dziala hipoglikemizujaco.
No i kiedys badali to niszczy wypustki neuralne.

Tak wiec, smacznego ;)
Co mnie to obchodzi, ja tak robie i bede robić bo działa jak powinno ;)

Status:
maleums
Narkotykacz
Awatar użytkownika
Newbie

1. Nie ma czegoś takiego jak "tolerka" na sód. Sód to elektrolit, ludzie nie mają tolerancji na elektrolity, tak samo jak nie mają na wodę albo powietrze. Po prostu od pewnego momentu nadmiar sodu jest wydalany. Słowy klucz w tej zagadce to mocz
2. Potas nie tyle "zbija" tolerkę co równoważy sód. Z grubsza, bo tak naprawdę elektrolity to więcej niż sód i potas. Ale bez sodu nie ma retencji potasu - ergo nawet chore dawki potasu nie zrównoważone sodem nie dadzą efektu.
3. Tak, sód i potas powinny być równoważone, aczkolwiek potasu nie tracimy tak łatwo jak sodu.
4. To o czym mówisz to tzw. uśpienie serca. Dawka potasu jest tam ogromna (kilkanaście gram bodajże) i powoduje stworzenie takiego nasycenia potasem gdzie serce po prostu zwalnia do 0. Przy niedoborze sodu to raczej kwestia tego, że organizm wyrównuje niedobór sodu jonami wapnia uwalniając je do krwi. Ale przeładowanie mięśnia jonami wapnia boli.
5. Receptory nikotynowe - jest jeszcze drugi receptor :) Ale ogólnie tak, dużo ciekawego się tam dzieje. Np. niska dawka nikotyny działa jak antydepresant (ta z plastrów).
6. Sensytyzacja i downregulacja - downregulacja w literaturze to zazwyczaj spadek ekspresji "czegoś" - tu receptorów. Sensytyzacja to zwiększenie reakcji na "coś". Odwrotny efekt. Dlatego ludzie palący mają wyższe tętno po odstawieniu nikotyny przez jakiś czas. Serce jest "czulsze" adrenergicznie (pomijam szkody w sercu czynione truciem się substancjami smolistymi i permanentnym niedotlenieniem)
7. Sensytyzacja oznacza większą reakcję na bodziec. Przykładowo normalne serce w odpowiedzi na X epinefryny skoczy do 160/100, a serce palacza do 180/120.
8. Upregulacja i downregulacja mogą być i dobre i złe. Zależy gdzie i jak. Flagowym przykładem jest dopamina. Stosowanie leków antypsychotycznych często prowadzi do zwiększenia (przy dłuższym stosowaniu) ilości receptorów dopaminy. Po odstawieniu może to prowadzić np. do dyskinezji. Ale czasem ma to efekty pozytywne - jest cała gama środków zw. lekko ekspresję receptorów dopaminy i ma to efekty antydepresyjne. Skomplikowany temat. Zależy gdzie (czy w mózgu czy nie, a jeśli w mózgu to gdzie w mózgu, który receptor - dopamina ma 5 znanych, serotonina jeszcze więcej i na jakim poziomie)

Co do negatywnego efektu sensytyzacji - niekoniecznie, sensytyzacja może być dobra. Downregulacja rzadko jest pozytywna, ale bywa. Oba te mechanizmy to kwestia homeostazy, nie interpreowałbym ich jako dobrych/złych. Raczej dumał bym o efektach.

Co do kurwienia CMC - problem CMC jest taki, że wywalają norepinefrynę mocniej niż dopaminę. Niby to mniej uzależnia, ale bardziej wali serce. Co lepsze? Pusta dyskusja :) Jak ktoś bardzo chce - po prostu niech robi to na tyle rzadko i zachowa na tyle higieny, żeby sobie nie szkodzić.
I'm going slightly mad

Status:
Boss
Wynalazca NZT
Boss
Reputacja: 3163

Nieprzeczytany post autor: Boss » 6 lata temu

krysztalowy, lepiej nie pic piw przy zabawie z rc ?
(To co pisze to czysta fikcja i nie mają nic wspólnego z rzeczywistością to sny...!)

Status:
Boss
Wynalazca NZT
Boss

maleums, czy sol potasowa jodowana z sante moze byc ?
(To co pisze to czysta fikcja i nie mają nic wspólnego z rzeczywistością to sny...!)

Status:
maleums
Narkotykacz
Awatar użytkownika
Newbie

Boss, szczerze? Ja używam normalnej a potas jem osobno z tabletki :D Ale tak, taka może być.
I'm going slightly mad

Status:
Boss
Wynalazca NZT
Boss

maleums, a czemu czasem czlowiek jest zamulony np po nepie hexie ?

Status:
GrzybeQ
B-K Zwierz
Awatar użytkownika
chlorczak
Reputacja: 724

Nieprzeczytany post autor: GrzybeQ » 6 lata temu

Wizzair, maleums, Co do sodu to potwierdzam. Ja mam od dawna dietę, gdzie mało jest produktów przetworzonych, np. wędlin gdzie są mega dawki soli przecież. Raczej głównie gotuje, więc wszystko zależy od tego ile mi się sypnie. Więc po takim badaniu ketonów gdzie przeleci ze 3-4 litry płynu przez nerki to już umiem rozpoznać, ile mi brakuję elektrolitów. No i sód jest ewidentnie na 1 miejscu. Z potasem jest taki problem, że musisz strawić jedzenie, a do tego też potrzebujesz sodu. Kilka dni od badań jak napije się alko to od razu robi się zimno(krew się rozrzedza) i potrzebne są słone przekąski. Ogólnie zasada jest prosta: alko+ketony(lub koko albo inne zabawki) + słone przekąski i masz świetną fazę.
Kilka dni od badań mam też coś takiego, że jak zjem słoną przekąskę(np. rybkę z puszki) i popiję osłodzona herbatą to mam normalnie taki narkotyczny strzał co trwa 30 min, oczy mi się szeroko otwierają, czuje mocny dopływ i to zarówno serotoniny i dopaminy, ciężko tutaj rozróżnić, ale jest fajnie :)

Status:
Venoom
Odkurzacz
Awatar użytkownika
Newbie

Ja tam pije do tego i nigdy "zwał" nie mam .

Status:
maleums
Narkotykacz
Awatar użytkownika
Newbie

Boss pisze:
6 lata temu
maleums, a czemu czasem czlowiek jest zamulony np po nepie hexie ?
Pytasz mnie czemu nieznane psychoaktywne substancje nabywane z niepewnych źródeł mogą powodować dziwne, odmienne od oczekiwanych skutki? Ciężko powiedzieć ale przepalenie organizmu i środki zanieczyszczone "czymś" to mój 1 strzał :)
I'm going slightly mad