Zopiklon

A group of drugs with anxiolytic, sedative, hypnotic, anticonvulsant, muscle-relaxing and amnestic effects.
Status:
Bubu88
Opiowrak
Użytkownik
Topic author

Zopiklon

Unread post by Bubu88 » 8 years ago

[g:1t62s8]https://uplo.wk.org/wkp/coons/thub/0/0f/Zopclon.svg/240px-Zopclon.svg.png[/g:1t62s8]
4-tylopprzyno-1-krboksyln 6-(5-chloropryyn-2-ylo)-5-okso-7H-prolo[3,4-b]przyn-7-ylu
Zopklon

Zopklon wykzuj złn nsnn, uspokjjąc, nksjoltyczn, przcwrgwkow orlkscyjn. Wąż sę w jscu opown l bnzozpn, znjujący sę w obręb koplksu rcptorowgo GABA-A kwsu γ-nosłowgo. Efkty złn zopklonu wążą sę z swosty złn gonstyczny n rcptor GABA-rgczny, prowzący o otwrc knłu chlorkowgo. Dzłn uspokjjąc nsnn lku jst zblżon słą o wykzywngo przz pochon bnzozpny, ntost włścwośc przcwlękow, hując grsję orlkscyjn są słbsz; sł złn przcwrgwkowgo jst poobn, l trw ono krócj.

Dzł poobn o zolpu.
Zjł tgo klk tbltk kyś to fl sę urwł. Polc.

Status:
4mmc
Psychonauta
Użytkownik

Zopiklon

Unread post by 4mmc » 7 years ago

Lek nasenny z grupy pochodnych cyklopirolonu. Wykazuje działanie nasenne, uspokajające, anksjolityczne, przeciwdrgawkowe i miorelaksacyjne. Wiąże się z podjednostkami typu omega-1 i omega-2 receptora GABAA. Efekty działania zopiklonu wiążą się ze swoistym działaniem agonistycznym na ośrodkowy kompleks receptora GABA-ergicznego, prowadzącym do otwarcia kanału chlorkowego. Działanie uspokajające i nasenne leku jest zbliżone do wykazywanego przez pochodne benzodiazepiny, natomiast właściwości przeciwlękowe, hamujące agresję i miorelaksacyjne są słabsze; siła działania przeciwdrgawkowego jest podobna, ale trwa ono krócej. Zopiklon przyspiesza zasypianie, zmniejsza liczbę przebudzeń w nocy, przedłuża czas snu, poprawia jakość snu i samopoczucie po przebudzeniu. Po podaniu leku w zalecanych dawkach występuje charakterystyczny obraz EEG, inny niż po podaniu pochodnych benzodiazepiny. U chorych na bezsenność zopiklon skraca fazę 1 snu wolnofalowego i wydłuża fazę 2. Czas trwania fazy 3. i 4. snu wolnofalowego oraz snu paradoksalnego jest zachowany lub przedłużony. Po podaniu p.o. zopiklon szybko się wchłania z przewodu pokarmowego. tmax – 1,5–2 h. Pokarm nie wpływa na wchłanianie leku. Działanie nasenne pojawia się po 15–20 min. W ok. 45% wiąże się z białkami osocza (w 25% u osób w podeszłym wieku). Dostępność biologiczna wynosi 80%. Charakteryzuje się dużym powinowactwem do lipidów. Metabolizowany w wątrobie. Głównymi metabolitami są: N-tlenek wykazujący aktywność farmakologiczną i nieaktywny N-demetylozopiklon. t1/2 zopiklonu wynosi ok. 5 h, u chorych w podeszłym wieku ok. 7 h, a w marskości wątroby 11 h. t1/2 N-tlenku wynosi 4,5 h, a t1/2 N-demetylozopiklonu – 7,4 h. In vivo zopiklon nie indukuje enzymów mikrosomalnych. Eliminacja leku odbywa się głównie w wyniku biotransformacji. Zopiklon wydalany jest w 80% z moczem głównie w postaci metabolitów, w ok. 16% z kałem. 4–5% wydalane jest w postaci niezmienionej. Po wielokrotnym podaniu nie dochodzi do kumulacji zopiklonu ani jego metabolitów. Klirens osoczowy zopiklonu u chorych z marskością wątroby zmniejsza się o ok. 40%, co wiąże się ze zwolnieniem procesów demetylacji.
TO ŻE ZADZIAŁAŁO I DZIAŁA TAK NA MNIE WCALE NIE ZNACZY ZE PODZIAŁA TAK NA CIEBIE.
ਚਾਰ EM EM ਈਸਵੀ
څلور em em ce
አራት ኤም ኤም ዓ.ም.

Status:
thermogrip
Szczur
Użytkownik

Zopiklon

Unread post by thermogrip » 7 years ago

moja pani doktor, która namiętnie przepisywała mi dormicum, gdy już się nim znudziłem przerzuciła mnie na Imovane.
Bardzo fajne chilowe benzo, tylko niestety trzeba mieć mało wyrobiona tolerkę.