[KONKURS] ANDA MASALA - CURRY Z JAJKAMI - Beeniepatu
Ten post ma wysoką reputację.
No to czas na mnie. Przedstawiam ANDA MASALA - nieoczywiste curry z jajkami, w stylu "dhaba" - pryzdroznych restauracji w Indiach
3 jajka na twardo
Kurkuma, kmin rzymski (ziarno), mielona kolendra, ziarna musztardowca, chili w proszku, lisc laurowy
Suszone chili
Zmielony czosnek z imbirem
Zmielona cebula
Pomidory (najlepiej z puszki teraz)
Olej (najlepiej musztardowy ale kazdy da rade)
Jak zrobic:
Gotujemy jajka, nakluwamy wiedelcem, wrzucamy na olej z kurkuma i smazymy do uzyskania brazowej skorki Odkladamy. Na bok. Na ten sam olej wrzucamy kmin, musztardowca, suszone chili i lisc laurowy. Smazymy az poczujemy zapach masali Dodajemy cebule, czosnek z imbirem, mielona kolendre i suszone chili. Smazymy do uzyskania konsystencji suchej konsystencji Dodajemy pomidory Dusimy razem ok 10min dodajac sol i cukier do smaku. Dodajemy jajka i chwile dusimy razem. Nakladamy na talerz i gotowe. Smacznego!
Skladniki (1os):3 jajka na twardo
Kurkuma, kmin rzymski (ziarno), mielona kolendra, ziarna musztardowca, chili w proszku, lisc laurowy
Suszone chili
Zmielony czosnek z imbirem
Zmielona cebula
Pomidory (najlepiej z puszki teraz)
Olej (najlepiej musztardowy ale kazdy da rade)
Jak zrobic:
Gotujemy jajka, nakluwamy wiedelcem, wrzucamy na olej z kurkuma i smazymy do uzyskania brazowej skorki Odkladamy. Na bok. Na ten sam olej wrzucamy kmin, musztardowca, suszone chili i lisc laurowy. Smazymy az poczujemy zapach masali Dodajemy cebule, czosnek z imbirem, mielona kolendre i suszone chili. Smazymy do uzyskania konsystencji suchej konsystencji Dodajemy pomidory Dusimy razem ok 10min dodajac sol i cukier do smaku. Dodajemy jajka i chwile dusimy razem. Nakladamy na talerz i gotowe. Smacznego!
- Załączniki
-
- 2545 (1).jpg (3.56 MiB)
Ceterum censeo Carthaginem esse delendam
Kandydaat do wygranej jest tylko jeden ! Brawa dla mojego ucznia

Przyglądam się kwiatom i dobrze mi z tym,dopóki trwa lato nie lękam się zim
Zajebiste. Ostatnio smaki Azji bardzo mi podchodzą, więc niebawem to stestuję ^ ^
Solid State Society
beeniepatu,
Wstawił byś w przyszłości jakiś przepis z ostrej kuchni indyjskiej z użyciem curry. Ostatnio nabrałem apetytu na takie klimaty w kuchni.
Gdybym mógł dałbym plusa za to gastro co zrobiłeś, jutro zabieram się do roboty i robię ANDA MASALA jak w przepisie powyżej.
Wstawił byś w przyszłości jakiś przepis z ostrej kuchni indyjskiej z użyciem curry. Ostatnio nabrałem apetytu na takie klimaty w kuchni.
Gdybym mógł dałbym plusa za to gastro co zrobiłeś, jutro zabieram się do roboty i robię ANDA MASALA jak w przepisie powyżej.
Chemik4MMC, jak tylko znajde czas to bede wrzucal. Tylko nie uzywam w tej kuchni gotowego "curry" - w kazdym przepisie korzystam z osobnych przypraw, stosownych do przygotowania masali w konkretnym daniu
Ceterum censeo Carthaginem esse delendam
beeniepatu, bardzo dobry przepis jest super
„Chociażbym chodził ciemną doliną, zła się nie ulęknę, bo Ty jesteś ze mną.“