Fotorelacja Uprawa P. Cubensis MVP w Growkicie 1.2L (Mata Konopna)

Grupa substancji psychoaktywnych (obejmująca także dysocjanty i delirianty) wywołujących zmiany percepcji, świadomości, sposobu myślenia oraz sposobu odczuwania emocji.
Status:
YinJangcy
Odkurzacz
Awatar użytkownika
Moderator
Autor tematu
Reputacja: 167

Nieprzeczytany post autor: YinJangcy » 5 mies. temu

Witam oto kolejny projekt tym razem już ostatni malutki projekcik jak do szkoły :lol:
Kupiłem za połowę ceny Growkit Gatunek MVP.

Poniżej trochę informacji:

"Odmiana MVP Psilocybe cubensis, znana jako „Najcenniejszy Producent”, to wyjątkowy i rzadki szczep grzybów psylocybinowych. Pochodzi z hybrydy odmian True Albino Teacher i Melmac. Charakteryzuje się szybką i obfitą produkcją, białą łodygą i żółtawo-beżowymi kapeluszami. Nazwa „MVP” pochodzi od niezwykłej zdolności tego szczepu do szybkiej i obfitej produkcji. Grzyb ten ma białą, grubą łodygę z żółtawo-beżowymi kapeluszami. Często grzyby MVP mają faliste brzegi kapelusza, które przypominają wieczka od butelek. Młodsze grzyby mają kapelusze o znacznie ciemniejszym, brązowym kolorze w porównaniu do starszych grzybów. Grzyb MVP wygląda podobnie do odmiany grzybów Penis Envy i jest czasami porównywany do surowych pierogów. Zarodniki tego szczepu są oszałamiające i naprawdę interesujące do obserwacji pod mikroskopem.

Historia „Najcenniejszego Producenta” jest dość tajemnicza, chociaż większość historii popularnych szczepów magicznych grzybów jest tajemnicza. Szczep MVP to nowsza hybrydowa odmiana zarodników magicznych grzybów, która jest izolacją mieszanki oryginalnych szczepów grzybów True Albino Teacher (lub TAT) i Melmac. Bardzo prawdopodobne jest, że badacz mykologii lub naukowiec „stworzył” hybrydowy szczep „Najcenniejszy Producent” w ciągu ostatniej dekady."

A teraz dość gadania więcej info o zdjęciach. Jak widać na pierwszych trzech zrobiłem zanim otworzyłem pudełko w razie czego bo miałem wątpliwości co do jakości produktu na starcie, lecz szybko owe wątpliwości zostały rozwiane przez moje doświadczenie.
To co widać na pierwszych dwóch zdjęciach zrobionych od góry, na początku myślałem że to pleśń oraz to co widać na boku dwie czarne kuleczki. Na szczęście po przyjrzeniu się zobaczyłem niebieskawy odcień co sugeruje to na siniejącą grzybnie na szczęście. Po kilku dniach w worku do kolonizacji czuć grzybowy zapach a nie śmierdzącą pleśń co mówi mi że się ni myliłem i wystarczy poczekać kilkanaście dni na owocniki.
Poniżej fotka z 5 dnia w worku. Zapach jest niesamowicie przyciągający. jak świeżo zebrane grzybki z lasu a jeszcze nawet nie ma "Pinów" gdy tylko się pokażą codziennie będzie update.

Obrazek
Obrazek
Obrazek

Obrazek
"...Jazda, jazda, jazda! już jest jasno!.."

Status:
takBOnie
Wściekły wąż
Awatar użytkownika
Moderator
Reputacja: 237

Nieprzeczytany post autor: takBOnie » 5 mies. temu

Zdecydowanie robisz najlepsze fotorelacje na całym forum.

Status:
Bruce
Legendarny kosiarz ścieżek
Awatar użytkownika
Użytkownik
Reputacja: 315

Nieprzeczytany post autor: Bruce » 5 mies. temu

Ile trwa caly proces az do pierwszego zbioru

Status:
YinJangcy
Odkurzacz
Awatar użytkownika
Moderator
Autor tematu

Bruce, Zależy ile stał na półce w sklepie. Średnio tydzień do 3 tygodni max miesiąc od zalania wodą i wsadzenia do worka.

Jeśli jest dłużej to wiedz że coś się dzieje, ale złego w środku. Bakterie pleśń itp.

Status:
Boss
Wynalazca NZT
Boss
Reputacja: 3328

Nieprzeczytany post autor: Boss » 5 mies. temu

Ja planuję kupić grzybnie i będę miał swoję grzybki w piwnicy
(To co pisze to czysta fikcja i nie mają nic wspólnego z rzeczywistością to sny...!)

Status:
YinJangcy
Odkurzacz
Awatar użytkownika
Moderator
Autor tematu

Boss, Tylko nie w piwnicy. Grzybnia potrzebuje rozproszonego światła minimum godzinę dziennie. Najlepiej w pokoju za szafką/biurkiem gdziekolwiek byle nie w piwnicy. Chyba że zainwestujesz w ledy z białym światłem
Najlepiej 6500K (cool white / daylight) — to zdecydowanie najczęściej polecana wartość dla P. cubensis.
Jest to światło o zimnej, niebieskawo-białej barwie, zbliżone do światła dziennego. Unikaj żarówek żarowych i poniżej 5000K

Dodano po 2 minutach 33 sekundach:
No i oczywiście temperatura w środku w worku 21-24°C to podstawa oraz szczelne zamknięte by nie dostało się żadne paskudztwo. Pleśń zielona czarna bakterie (wtedy będzie żółkła)

Dodano po 25 sekundach:
Wilgotność 80-95%

Status:
Hedonist
Dyso-sensei
Awatar użytkownika
Użytkownik
Reputacja: 9

Nieprzeczytany post autor: Hedonist » 5 mies. temu

Oprócz światła i temperatury duże znaczenie ma stabilność warunków w czasie częste wahania temperatury czy wilgotności potrafią bardziej zaszkodzić niż lekkie odchylenie od idealnych wartości.

Status:
YinJangcy
Odkurzacz
Awatar użytkownika
Moderator
Autor tematu

Hedonist, Dokładnie tak jak w poprzednim temacie z mojego doświadczenia taki worek utrzymuje i wilgotność i temperaturę w miarę stabilnie, grzybnia sama wytwarza ciepło CO² i wilgoć(choć czasami z wilgocią trzeba jej pomóc) wystarczy dobre miejsce i nic więcej jej nie potrzeba czasami nawet ingerencji z zewnątrz ale to będzie w następnych fotorelacjach grzybni Full Auto.

Status:
YinJangcy
Odkurzacz
Awatar użytkownika
Moderator
Autor tematu

Nieprzeczytany post autor: YinJangcy » 4 mies. temu

Niestety temat do zamknięcia, Pojawiły się szare plamy na grzybni po 2 tygodniach.
Wniosek: NIE KUPOWAĆ NIC CO JEST PO PRZECENIE PONAD POŁOWĘ!

Status:
YinJangcy
Odkurzacz
Awatar użytkownika
Moderator
Autor tematu

Nieprzeczytany post autor: YinJangcy » 4 mies. temu

Takie Coś wyszło na koniec ale ze względu na te szare i pod matą czarne miejsca i plamy nie dam tego nawet do suszenia
Obrazek

Status:
naploteon
Odkurzacz
Awatar użytkownika
Użytkownik
Reputacja: 77

Nieprzeczytany post autor: naploteon » 1 miesiąc temu

Współczuję... Szczerze.

Ogólnie trudno dostać dobre szczepy?

Status:
YinJangcy
Odkurzacz
Awatar użytkownika
Moderator
Autor tematu

Nieprzeczytany post autor: YinJangcy » 1 miesiąc temu

naploteon, Tak dosyć trudno w sumie to loteria na 5 może 2-3 growkity wydają dobry na 2-3 rzuty plon.

Status:
GreenVibe
Dyso-sensei
Awatar użytkownika
Użytkownik
Reputacja: 16

Nieprzeczytany post autor: GreenVibe » 1 miesiąc temu

Szkoda, że trafia się aż taka loteria, bo to potrafi zniechęcić.

Status:
YinJangcy
Odkurzacz
Awatar użytkownika
Moderator
Autor tematu

Nieprzeczytany post autor: YinJangcy » 1 miesiąc temu

Wszystko zależy też od świeżości mi na 4 growkity te ostatnie które są na forum wyszło dobrze 3 nawet YETI a jak YETI to tylko M2M Bo zwykły to tylko mi rosły bloby (te kulki jak purchawki) na całej powierzchni grzybni. Niestety Jedi mind fuck nie wypuścił normalnego rzutu co jest stratą kasy. Ale makilla gorilla i tidal wave 4 zapewniły mi 4 słoiki po ogórkach, do dziś mam i jestem zadowolony.

Status:
M3TR1CUS
Ssak
Awatar użytkownika
Użytkownik
Reputacja: 6

Nieprzeczytany post autor: M3TR1CUS » 1 miesiąc temu

YinJangcy pisze:
4 mies. temu
Takie Coś wyszło na koniec ale ze względu na te szare i pod matą czarne miejsca i plamy nie dam tego nawet do suszenia
Obrazek
Pomyśleć, że to już 2 miesiące minęło. :D
Planujesz coś dalej działać?